Annons

Press­fri­heten cen­tral för de­mo­kra­tin

Opinion Det är så miss­för­hål­lan­den i sam­häl­let kommer till of­fent­lig kän­ne­dom, det är in­för risken att av­slöjas som makt­ha­va­re måste ta sig i akt och agera he­der­ligt.
Opinion • Publicerad 3 maj 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

För 250 år se­dan an­tog den svenska riks­dagen Tryck­fri­hets­för­ord­ningen – den första i världen. I dag är det press­fri­hetens dag, ut­lyst av FN-or­ganet Unes­co. Den firas i år sär­skilt i Helsingfors.

Att fi­ran­det sker i Fin­land är lo­giskt. Dels firar ock­så Fin­land 250 år med tryck­fri­het, efter­som landet var en del av Sve­ri­ge 1766. Men fram­för allt är Fin­land se­dan flera år det land i världen där press­fri­heten är starkast, en­ligt den ran­kning som Re­por­trar utan gränser gör. Hela Norden ligger bra till.

Annons

Men som påpekats ti­digare på den­na sida är press­fri­heten hotat över­allt, även i Fin­land. Nu kräver det finska skat­te­ver­ket – och fi­nans­mi­nis­tern – att tv-bo­laget YLE (mot­sva­ran­de Sve­ri­ges Radio) ska lämna ut sitt re­dak­tio­nella ma­te­ri­al om Panamapapperen i strid med det käll­skydd som är en vik­tig del av press­fri­heten.

Möj­lig­heten för tid­ningar, ra­dio och tv att fritt pub­li­cera upp­gifter om makt­ha­va­re och en­skilda utan för­hands­cen­sur, utan att nå­gon myn­dig­het kon­trol­lerar in­ne­hållet, är av av­gö­ran­de be­ty­del­se för de­mo­kra­tin. Det är så miss­för­hål­lan­den i sam­häl­let kommer till of­fent­lig kän­ne­dom, det är in­för risken att av­slöjas som makt­ha­va­re måste ta sig i akt och agera he­der­ligt.

Öp­pen­heten ger med­bor­ga­rna och me­di­erna möj­lig­het att kon­trol­lera po­li­ti­ker och äm­bets­män. Där­med är tryck­fri­heten det kan­ske vik­tigaste me­dlet för att ga­ran­tera att de­mo­kra­tin fun­gerar.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons