GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Här babblas det i varenda vrå

Personligt Vem är det som babblar och babblar?
Personligt • Publicerad 11 maj 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är kanske inte alla vuxna som känner till Diddi, Doddo, Babba, Dadda, Bobbo och Bibbi – men barnen på Vildhästen vet det mesta om dessa små färggranna plastfigurer.

– Det började när vi skrev in ett barn här 2014, som tyckte väldigt mycket om Babblarna. Vi hade inte hört talas om dom förut, men googlade och fick fram ett pedagogiskt och bra språkprogram för tidig språkträning, berättar förskollärare Ulrika Sjöberg och fortsätter:

– Vi kände att detta var något som vår barngrupp kunde ha glädje av, och projektet har utvecklats sedan dess och finns nu med som en naturlig del av vår verksamhet.

Babblarna har verkligen flyttat in på allvar på förskolan! Barnen älskar sångerna, sagorna och programmen i surfplattan och Babblarna finns inflätade i de flesta aktiviteterna, både inomhus och ute i naturen. Även i förskolans projekt mot Grön flagg.

– Babblarna pratar sitt eget språk, som bygger på ljudet i deras namn. Genom att lyssna när Babblarna pratar och säger sitt namn, tränas förmågan att använda betoningar och melodi i språket. För det är ju ur glädjen och i samspelet kring allt det roliga som språket föds, säger Ulrika Sjöberg.

Denna soliga förmiddag ska Emilia Romejko, Gloria Kulczycka, Samuel Olsson och Tala Charef bygga sina egna musikinstrument. De ska måla varsitt mjölkpaket och framför dom på bordet står deras inspirationskälla; de färgstarka Babblarna.

– Titta, Doddo! utbrister Emilia, som är två och ett halvt år, och som fick sådan inspiration att hon inte bara målade mjölkpaketet utan hela handen blev grön, precis som Hulken.

Gloria veckar pannan i djup koncentration och håller blicken stadigt fäst på sin rosa pensel. Hon målar under tystnad och ser ytterst nöjd ut med resultatet.

Samuels näsa har blivit både gul och grön, och matchar hans instrument fint. Tala, tre år, behöver ingen pensel för hon har all färg på sina händer och har väldigt roligt när hon skapar.

I rummet bredvid finns ett helt dockskåp där varje virkad Babblare har ett eget rum i ”sin” färg. På surfplattan kan barnen välja olika program för att träna känslor och ansiktsuttryck, rörelser, färg och form. De kan även träna både språk och siffror.

När musiken drar igång virvlar Emilia ut på golvet som en liten ballerina och spinner runt, runt.

– Vi kommer att fortsätta med Babblarna så länge som barnen tycker det är roligt, säger Ulrika Sjöberg och plockar fram några av barnens konstverk under denna termin, alla på temat Babblare.

Finns det fler förskolor som har roliga projekt på gång? Tipsa oss gärna så kommer vi kanske på besök under våren och sommaren. Skriv till: personligt@nsk.se

17 bilder
Emil Pedersens egen babblare.
Han är väldigt säkert på handen; Samuel Olsson, 2,5 år. Utan spegel lyckades han måla sin egen näsa helt perfekt. Visst blev den fin?
Foto: Marie Strömberg Andersson
Det gäller att ha tungan rätt i munnen när man målar! Tala Charef, 3 år, satsade på babblare Bobbo. 
Foto: Marie Strömberg Andersson
Gloria Kulczycka, 3 år, är superkoncentrerad och målar sitt mjölkpaket helt i rosa. Det ser inte ut som om hon vill blir störd.
Foto: Marie Strömberg Andersson
Emilia Romejko, 2,5 år, färglägger inte bara mjölkpaketet utan även en av Babblarna och även sin egen näve. Allt i matchande färger.
Foto: Marie Strömberg Andersson
Hela babblarfamiljen är upphängda på avdelningen Vildhästen.
Foto: Marie Strömberg Andersson
Denna figur är gjord av Aron Reimers.
Babblarna har ett eget hus på förskolan – fast ibland följer de med barnen hem på övernattning istället. Det brukar vara väldigt populärt!
Foto: Marie Strömberg Andersson
En grön och glad virkad babblare.
Foto: Marie Strömberg Andersson
En babblare med två framtänder!
Marie Strömberg Andersson
Oj, vad det svänger när Emilia Romejko intar dansgolvet. Hon sjunger med i sången, men använder inte låtsasmikrofonen för den har hon gömt undan.
Marie Strömberg Andersson
Ellinor Dehlin är skaparen till denna glada babblare.
En liten paus i dansandet. Från vänster förskollärare Ulrika Sjöberg, Gloria Kulczycka, Samuel Olsson, Tala Charef och barnskötare Eva Dahlgren Jonsson.
Foto: Marie Strömberg Andersson
Ett vackert, blått konstverk av Gloria Kulczycka i Hästveda.
Isabelle Lindgren Lernehov har målat av sin favoritbabblare.
Det är skoj att måla, tycker Emilia Romejko, Gloria Kulczycka och Samuel Olsson.
Foto: Marie Strömberg Andersson
Mira Helgesson har gjort en helt underbar liten grön figur.
Emil Pedersens egen babblare.
Han är väldigt säkert på handen; Samuel Olsson, 2,5 år. Utan spegel lyckades han måla sin egen näsa helt perfekt. Visst blev den fin?
Foto: Marie Strömberg Andersson
Fakta:

Fakta

Det finns fem avdelningar på Hästhovens förskola i Hästveda. De yngsta barnen, 1-3 år finns på Vildhästen och Sagohästen, och 3 till 6-åringarna är på Gunghästen, Flodhästen och Sjöhästen. Det finns plats för 90 barn och 17 pedagoger och förskolan har även egen kokerska.

Avdelningen Vildhästen har 13 barn och fyra i personalen. De arbetar med spåkmaterialet Babblarna.

Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.