Sport

Strulig start för Lindberg

Trots det strålande vädret blev det ingen solig start på säsongen för Mattias Lindberg. Han fick köra i en lånad bil då hans nya Ford Mustang ännu inte var leverad. FOTO: RACEFOTO
Sport
Sport Den regerande mästaren Mattias Lindberg fick nöja sig med en femte plats som bäst då V8 Thunder Car-serien drog igång på Mantorp Park.

Mattias Lindberg kör den här säsongen för Bryntesson Motorsport. Till premiären var det meningen att hans nya Ford Mustang skulle vara tillgänglig. Men så var det inte utan Vankivasonen fick köra tävlingen i en lånad bil av samma märke.

– Det var inte riktigt så här jag hade tänkt mig. Men till nästa race om en månad ska jag köra med den nya Mustangen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

Stjärnduon sköt OS-bronset till USA

Megan Rapinoe, höger, och Carli Lloyd stod för två mål vardera och sköt OS-bronset till USA.
Foto: Andre Penner/AP/TT
Sport
Sport Hörnmål och volley av Megan Rapinoe, två djupledslöpningar av Carli Lloyd.
Stjärnduon såg till att USA knep en OS-medalj i Tokyo.
Bronsmatchen mot Australien slutade 4–3.

Jessie Flemings straffmål i semifinalen sköt Kanada vidare till finalen mot Sverige – och grusade USA:s drömmar om OS-guld.

Där och då handlade det för USA om att mobilisera ny kraft och hitta motivation för att åtminstone få resa hem från Tokyo-OS med medalj.

En uppgift som visade sig vara enkel.

Med ny energi blev bronsmötet med Australien – med svenske Tony Gustavsson som förbundskapten – en mumsbit.

Slog till hörna

Och det var inledningsvis mycket tack vare stjärnan Megan Rapinoes show.

Med två fina mål visade hon regerande världsmästaren USA vägen till medalj.

1–0 i åttonde minuten: 36-åringen slog hörnan hårt och inåtskruvat, målvakten Teagan Micah hamnade fel och bollen smet in i det australiska målet.

2–1 i 21:a minuten: Australien försökte rensa bort USA:s inlägg men Alanna Kennedy fick varken träffen eller riktningen som hon önskade. I stället blev det ett perfekt upplägg för Rapinoe. Stjärnan drog till direkt på volley och satte 2–1 i krysset bakom Micah.

Två mål av Lloyd

Efter Rapinoes uppvisning tog en annan stjärna vid: Carli Lloyd.

3–1 prickade 39-åringen in på tilläggstid. Anfallaren stack i djupet, tajmade Lindsey Horans instick perfekt och utökade ledningen när hon placerade in bollen i Micahs bortre hörn.

Tidigt i andra höll hon sig framme igen. 39-åringen tog en ny löpning, fick tag på Alanna Kennedys svaga hemåtnick och överlistade sedan enkelt Micah i 51:a minuten.

Sam Kerr kvitterade till 1–1, Caitlin Foord satte 2–4 och Emily Gielnik gjorde 3–4 i 90:e men Australien var aldrig nära att matcha USA om bronsmedaljen.

Anders Wallin/TT

OS i Tokyo 2021

Fortsatt förvirring kring OS-finalen i fotboll

I morgon ska förbundskapten Peter Gerhardssons Sverige spela OS-final. Frågan är bara när, och var.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Med 16 timmar kvar till tänkt avspark råder ett mindre kaos inför OS-finalen i fotboll.
Dagens pressträffar med finallagen Sverige och Kanada har flyttats fram flera gånger, och fortfarande är frågan:
När ska den spelas? Och var?

Den planerade starttiden för fredagens OS-final, klockan 11 lokal tid (04 svensk tid), har väckt kritik och båda finallagen har bett Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och Internationella olympiska kommittén (IOK) att flytta den till eftermiddagen.

Orsaken är den extrema värmen i Tokyo, och att hela planen kommer att bada i sol mitt på dagen.

Sena ändringar

Brittiska The Guardian har under dagen erfarit att avsparkstiden kommer att flyttas, och det kan även bli tal om att byta spelplats från den tänkta finalarenan Olympiastadion i Tokyo.

Men IOK:s talesperson Mark Adams säger samtidigt, rapporterar bland andra CBC, att han för tillfället "inte känner till några förändringar i schemat".

Strax före 19 på kvällen hade fortfarande inget officiellt besked kommit. Då hade däremot Fifa flera gånger skjutit fram de tänkta presskonferenserna med finallagen Sverige och Kanada. Först skulle de äga rum vid 15-tiden, men bara 40 minuter innan det var dags kom beskedet att båda flyttas till kvällen.

"Vi har bara fått beskedet från Fifas mediapersonal att presskonferenserna är flyttade då något besked kring matchtiden ännu inte är fattat. Några ytterligare svar om själva beslutet har vi ännu inte fått", skriver Sveriges presschef Fredrik Madestam i ett uttalande.

Ny tid för Sveriges presskonferens blev 18.45, men bara några minuter innan det var dags kom nästa besked:

"Fifa meddelar nu igen att presskonferensen måste skjutas upp 30 minuter då beslut fortfarande inte är fattat av IOK".

"Fara för spelarnas hälsa"

Tidigare under dagen har en av de svenska spelarna, tredjemålvakten Zecira Musovic, gått hårt åt den ursprungliga avsparkstiden.

"Att ens överväga att spela en final klockan 11 lokal tid är en direkt fara för spelarnas hälsa på grund av de extrema väderförhållandena. Återigen är det pengar som talar i en diskussion som inte borde vara en diskussion", skriver Musovic på Twitter.

I går berättade Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors att man förbereder sig utifrån två scenarier, antingen att matchen spelas klockan 11 som planerat, eller att den flyttas till klockan 17, och då eventuellt till en annan arena.

Lasse Mannheimer/TT

Sport

VAR införs till VM-kvalmatcherna

Sverige slog Georgien i VM-kvalet i våras. Till höstens kvalmatcher införs videogranskningssystemet VAR.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport

När Sverige möter Spanien i VM-kvalet på Friends arena den 2 september kommer videogranskningssystemet VAR att användas.

Det är det europeiska fotbollsförbundet Uefa som beslutat att VAR ska användas på alla kvarvarande VM-kvalmatcher för de europeiska lagen. VAR kunde inte införas till de första kvalmatcherna på grund av logistikproblem, skriver Uefa i ett pressmeddelande.

Det svenska herrlandslaget i fotboll har ytterligare fem VM-kvalmatcher kvar att spela i höst, Grekland borta den 8 september, Kosovo hemma den 9 oktober, Grekland hemma den 12 oktober, Georgien borta den 11 november och Spanien hemma den 14 november.

Ingela Ahlberg/TT

OS i Tokyo 2021

OS-guiden 6 augusti

Sport
Sport

+ TV/radio: Discovery Plus, Kanal 5 07.00–07.00, Radiosporten/P4: inhopp i "Vaken" från 00.30, 04.00–16.00 (08.00–09.15 i P3).

+ Dagens OS-höjdpunkter

Sverige spelar semifinal i handboll mot Frankrike och ryttarna, som var så bra i den individuella tävlingen, ska kvala till lagfinalen i hoppning, som avgörs i morgon.

I natt spelas USA final i basket och damernas golftävling avslutas.

+ Tidsprogrammet, i urval:

10.00 Handboll, damer, semifinal: Frankrike–Sverige.

+ Sveriges trupp: Målvakter: 1 Johanna Bundsen, 16 Jessica Ryde. Utespelare: 6 Carin Strömberg, 7 Linn Blohm, 8 Jamina Roberts, 9 Melissa Petrén, 10 Mathilda Lundström, 14 Johanna Westberg, 17 Nina Dano, 19 Anna Lagerquist, 23 Emma Lindqvist, 24 Nathalie Hagman, 29 Kristin Thorleifsdottir, 38 Elin Hansson, 42 Jenny Carlson.

12.00 Ridsport, hoppning, kval, lag.

+ I tidigare mästerskap har fyra ryttare ingått i lagen och det sämsta resultatet räknats bort. Till OS har upplägget förändrats – nu ingår tre ekipage i laget och allas resultat räknas in i slutresultatet.

+ Svenska deltagare: Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson. Rolf-Göran Bengtsson är reserv.

+ Så gick det senast:

OS 2016: 1) Frankrike, 2) USA, 3) Tyskland... 7) Sverige (Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson).

VM 2018: 1) USA, 2) Sverige (Fredrik Jönsson, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Rolf-Göran Bengtsson), 3) Tyskland.

12.30 Bordtennis, herrar, final, lag: Kina–Tyskland.

13.50 Friidrott, final, damer, spjut.

14.00 Friidrott, final, herrar, 5 000 meter.

14.00 Handboll, damer, semifinal: Norge–Ryska olympiska kommitténs lag.

14.35 Friidrott, final, damer, 400 meter.

14.50 Friidrott, final, damer, 1 500 meter.

15.30 Friidrott, final, damer, 4x100 meter.

15.50 Friidrott, final, herrar, 4x100 meter.

I NATT

00.00 Friidrott, maraton, damer.

+ Loppet har flyttats till Sapporo, undan den stekande hettan i Tokyo.

+ Svensk deltagare: Carolina Wikström.

+ Så gick det senast:

OS 2016: 1) Jemima Jelagat Sumgong, Kenya, 2) Eunice Kirwa, Bahrain, 3) Mare Dibaba, Etiopien.

VM 2019: 1) Ruth Chepngetich, Kenya, 2) Rose Chelimo, Bahrain, 3) Helalia Johannes, Namibia… 18) Charlotta Fougberg, Sverige, 37) Johanna Bäcklund, do. Cecilia Norrbom, do, bröt.

00.30 Golf, damer, sista rundan.

04.30 Basket, final, herrar: USA–motståndare ej fastställt.

04.30 Beachvolley, final, herrar.

+ Här finns den norska duon Anders Mol och Christian Sørum med om de vinner sin semifinal.

Sport

Nu börjar det igen – så är läget i Premier League

Tackar han för sig i Tottenham – Harry Kane ser ut att vara på väg bort. Den kanske mest spektakulära värvningen inför Premier League-starten. Arkivbild.
Foto: Paul Childs/AP/TT
Sport
Sport Det är inte ens en månad sedan Italien slog England i EM-finalen på Wembley. Men till helgen sparkar den engelska fotbollen i gång igen. Här är vad som har hänt på spelarfronten under sommaren.
– Många klubbar är försiktigare nu, säger Johanna Frisk, expert på Nent/Viaplay.

På lördag drar den engelska fotbollssäsongen igång med Community Shield, matchen mellan vinnaren av Premier League (Manchester City) och FA-cupen (Leicester), spelas.

Veckan efter spelas den första omgången i Premier League.

Så här är läget hos de stora klubbarna

+ Manchester United

Klubben har till slut lyckats knyta till sig Jadon Sancho från Dortmund. 21-åringen har skrivit på ett femårskontrakt med klubben med option på ytterligare ett år.

En annan spelare som "The Red Devils" gjort klart med är den franske mittbacken Raphaël Varane, 28, från Real Madrid. En spelare som lär bjuda Uniteds svenske mittback Victor Nilsson Lindelöf på rejäl konkurrens.

– Just nu så är det Manchester United som värvat intressantast av toppklubbarna. Man har hämtat in två klasspelare som bägge kan gå rätt in och förbättra laget direkt. Men mycket kan fortfarande hända tills övergångsfönstret stänger den 21 augusti, säger Johanna Frisk.

+ Manchester City

Även om det ryktas om Jack Grealish och Harry Kane till klubben har bara den rutinerade målvakten Scott Carson kommit så här långt, medan man släppt iväg klubbikonen Sergio Agüero och stortalangen Eric Garcia till Barcelona.

Johanna Frisk tycker inte det är så konstigt att det inte rört på sig så mycket kring de ljusblå.

– Manchester City har gjort ett jättebra generationsskifte sen tidigare där man bland annat fått in en ung spelare som Phil Foden i laget. Dessutom gjorde man, precis som Chelsea, mycket i förra årets övergångsfönster.

+ Arsenal

Arsenal, som lade ännu en tung säsong till handlingarna i våras, har denna sommar satt sitt hopp till två 21-åringar. Först försvararen Nuno Tavares från Benfica, följt av mittfältaren Albert Sambi Lokonga från Anderlecht. Men många supportrar tycker att klubben inte varit tillräckligt aktiv.

– Många klubbar är mycket noggrannare i sina rekryteringar nu i spåren av coronapandemin. Sen får man inte glömma heller att pandemin faktiskt inte är över ännu. Arsenal har många bra spelare, men man har haft problem att hitta rätt sätt att spela på under Mikel Arteta, menar Johanna Frisk.

Lämnat Arsenal efter två säsonger i den rödvita-tröjan har den karismatiske brassen David Luiz gjort.

+ Liverpool

Lugnt har den även varit på övergångsfronten i Jürgen Klopps Liverpool där "bara" den 22-årige franske försvararen Ibrahima Konate från RB Leipzig anslutit till klubben. Räcker det räcker för att utmana Pep Guardiolas Manchester City om ligatiteln igen?

– Det finns flera klara kandidater till ligatiteln. Manchester City och Liverpool, såklart. Men även Manchester United med det fönster som de gjort och Thomas Tuchels Chelsea. Sen lär ju Leicester blanda sig i det där racet också på något sätt, menar Johanna Frisk.

Lämnat Merseyside har däremot den viktige, offensive mittfältaren Georginio Wijnaldum från Nederländerna gjort. Det till de franska giganterna Paris SG.

+ Tottenham

Det går dock inte att prata om det engelska övergångsfönstret utan att nämna cirkusen kring Tottenhams Harry Kane. Anfallaren har ryktats vara på väg att lämna London i flera säsonger och det ryktas att den engelske landslagsstjärnan ska ansluta till Manchester City för en rekordsumma för uppåt två miljarder kronor. Spelaren har heller inte varit med på de första dagarnas träningar med klubben.

Kane har i dag tre år kvar på sitt kontrakt i "Spurs"

I sommar har Tottenham gjort klart med en ny tränare i form av portugisen Nuno Esprito Santo och den spanske OS-spelaren Bryan Gil från Sevilla i en uppgörelse som innebar att argentinaren Erik Lamela gick i motsatt riktning.

+ Chelsea

Men Champions League-mästaren Chelsea, har de tryckt på gasen då? Inte riktigt. Även om det ryktats om storspelare som Erling Braut Haaland som Romelu Lukaku in, och den kritiserade tysken Timo Werner ut, har det ännu varit närmast knäpptyst i sydvästra London. Kanske mest anmärkningsvärt så här långt - fransmannen Olivier Giroud har lämnat för spel i italienska Milan.

– Som lag betraktat tycker jag att Chelsea är intressantast. Det ska bli spännande att se vad Tuchel kan få ut av Chelsea ett andra år och se om han kan fortsätta att maximera det lag han har till förfogande.

+ Uppstickarna:

Ännu längre söderut i London håller Crystal Palace till. "The Eagles" har i sommar bland annat släppt den nederländske landslagsmannen Patrick van Aanholt och den franske mittbacken Mamadou Sakho. Men kanske framförallt, den erfarne tränaren Roy Hodgson har lämnat och ersatts av fransmannen Patrick Viera.

– Det ska bli väldigt spännande att se om Patrick Viera kan få gång offensiven i Crystal Palace efter att den erkänt defensivt skicklige Roy Hodgson nu lämnat, menar Frisk och fortsätter med att hylla Leeds nyförvärv av Junior Firpo från Barcelona:

– Med Marcelo Bielsas (tränare i Leeds, red.amn) förmåga att utveckla unga spelare och Leeds spelsätt med mycket löpningar och hårt arbete ska det bli jättespännande att få se vad Firpo kan visa upp i år.

Totte Winstam/TT

Jadon Sancho byter Dortmunds gula tröja mot Manchester Uniteds röda. Arkivbild
Jadon Sancho byter Dortmunds gula tröja mot Manchester Uniteds röda. Arkivbild
Foto: Martin Meissner/AP/TT
Fotbollsexperten Johanna Frisk tycker att Manchester United är den klubb som hittills gjort de intressantaste värvningarna inför den nya Premier League-säsongen.
Fotbollsexperten Johanna Frisk tycker att Manchester United är den klubb som hittills gjort de intressantaste värvningarna inför den nya Premier League-säsongen.
Foto: Johnny Wohlin/Nent Group

FAKTA

Fakta: Premiäromgången i Premier League

Fredag 13 Augusti: Brentford–Arsenal (21.00).

Lördag 14 Augusti: Manchester United–Leeds (13:30), Burnley–Brighton, Chelsea–Crystal Palace, Everton–Southampton, Leicester–Wolverhampton, Watford–Aston Villa (alla 16.00), Norwich–Liverpool (18.30).

Söndag 15 Augusti: Newcastle–West Ham (15.00), Tottenham–Manchester City (17.30).

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Vinterdepression - och olika metoder för att bli av med den

Apoteum

Vad är vinterdepression?

Nu när det går mot mörkare tider, är det många som börjar märka av vinterdepressionen, som är en typ av årstidsbunden depression. Vissa får också något som kallas för vår-depression, men vanligast är ändå den som är bunden till vintern.

Några av symtomen för vinterdepression är en trötthet som inte ger med sig, svårigheter med att somna, nedstämdhet och oro, och ett starkt sockersug, vilket gör att många går upp i vikt under vintern - inte bara på grund av julmaten. Även om det inte finns en entydig anledning till varför vissa får den här typen av depression, så är det sannolikt att det har med brist på dagsljus att göra.

Finns det behandling?

Om man lider av vinterdepression kan man få antidepressiva läkemedel av läkare, eller få genomgå kognitiv beteendeterapi (KBT) för att lära sig att hantera det bättre. I vissa fall rekommenderas det också att man skaffar sig en ljusterapilampa, som simulerar naturligt solljus och kan lura hjärnan till att tro att det är sommar. Många tar också vitamin D tillskott för att tillgodose det behovet under vintermånaderna.

Andra metoder för att lätta på depressionen kan vara att motionera regelbundet så att hjärnan utsöndrar endorfiner, försöka sitta nära fönster och ha öppna ytor runt sig för att öka känslan av rum och ljus, och att undvika stressiga situationer så mycket som möjligt.

Depression och det endocannabinoida systemet

En nyare metod för att lätta på depressionen som allt fler forskare har börjat titta på är hur det endocannabinoida systemet i våra kroppar kan påverka vårt humör. Depression kommer sällan ensam, utan har ofta sällskap av ångest och stress. Det är sedan tidigare känt att det endocannabinoida systemet, som man kan föreställa sig är som en variant av nervsystemet eller cirkulationssystemet, spelar en roll i hur vi hanterar både stress och ångest. När det aktiveras kan det reducera aktiviteten hos neuroner i amygdalan, vilket får oss att känna oss lugnare och mer avslappnade.

Folk som lider av depression tros också lida av dopamin-och serotonin brist, två hormoner som fungerar som signalämnen i hjärnan, och har med humöret och känslan av lycka att göra. Forskare tror att när receptorerna som tar emot de här signalerna blir utmattade, så kan det leda till depression. Genom att aktivera det endocannabinoida systemet, så aktiveras även dessa receptorerna, och man kan få tillbaka känslan av mental balans och harmoni.

Och vad är det som aktiverar det endocannabinoida systemet? Jo, det är cannabinoider som CBD.

CBD från tillskott

Även om kroppen i sig själv producerar en liten mängd cannabinoider, räcker inte det alltid, och då kan man få i sig fler genom tillskott från växter. De cannabinoider som finns i till exemplet hampa, nässlor eller humle, är väldigt snarlika de som finns i däggdjur, och kan sätta igång det endocannabinoida systemet precis lika bra som de cannabinoider vi själva producerar.

Det har gjorts vetenskapliga studier under de senaste åren för att se vilka samband det finns mellan CBD och minskad stress och ångest. Resultaten har visat sig vara lovande, men det krävs fortfarande mycket mer forskning innan man kan säga något med säkerhet.

OS i Tokyo 2021

Ingen medalj för Karlström: "Kom inte in i det"

Det stämde inte för Perseus Karlström, till höger, i OS.
Foto: Giuseppe Cacace/AP/TT
Sport
Sport Bronshjälte på VM för två år sedan. Men OS i Japan lämnar Perseus Karlström utan medalj.
Det svenska medaljhoppet slutade nia på 20 kilometer gång i Sapporo.
– Jag kände aldrig att jag riktigt kom in i det i dag, säger han.

På VM för två år sedan blev det ett historiskt brons för Perseus Karlström i hettan i Doha, Qatar. Därmed var svensken ett stort medaljhopp i OS.

Men det blev till slut en niondeplats för 31-åringen.

Det gick ordentligt fort redan från start.

Efter sex kilometer hade en utbrytarduo, anförd av kinesen Wang Kaihua, skaffat sig ett försprång på drygt 10 sekunder till den jagande klungan, där Perseus Karlström till en början hängde med bra.

Men när jakten på Wang intensifierades lyckades inte Karlström följa.

– Det var ett tufft lopp, jag kände aldrig att jag riktigt kom in i det i dag, säger Karlström till Radiosporten direkt efter loppet innan han måste avbryta intervjun.

– Jag har lite svimningskänsla, säger han.

Efter 13 kilometer hade klungan, med japanske stjärnan Toshikazu Yamanishi, fångat in Wang. Svensken var då på nionde plats, 23 sekunder bakom täten. Han gjorde ett försök att komma ikapp, men kroknade snabbt och tappade mer på slutet.

I mål var en minut och 24 sekunder bakom Massimo Stano från Italien som tog guld. Silvret gick till Koki Ikeda, Japan, och bronset till landsmannen Yamanashi.

– Det finns inte riktigt det där lilla extra i dag. Jag har också lite problem med överhettning i mitten av loppet. Men jag ligger precis utanför för att kunna vara med i tävlingen i dag, säger han när han orkar prata igen, med ispåse på huvudet.

– Det är klart att medalj varit målet. Men jag är nöjd med att komma nia, jag gör ändå ett okej lopp.

Marie Carlsson/TT

Sport

BMX-stjärna har lämnat sjukhuset efter OS-kraschen

Connor Fields tas om hand av sjukvårdspersonal efter kraschen.
Foto: Ben Curtis/AP/TT
Sport
Sport

Den amerikanska BMX-stjärnan Connor Fields har fått lämna sjukhuset i Tokyo efter kraschen i OS-semifinalen där han ådrog sig svåra huvudskador.

– Han kommer att flyga hem till vänner och familj i Henderson, Nevada, och starta rehabiliteringen, säger Jonathan Finnoff, chefsläkare för USA:s OS-trupp.

Strax efter det uttalandet skrev Fields själv i sociala medier: "Jag är tillbaka. "Ish". Kan bara stå upp i 5-10 minuter i taget men jobbar på det."

Den regerande OS-mästaren kraschade i semifinalen förra fredagen. Fields fördes till sjukhus där det konstaterades att han drabbats av en hjärnblödning.

Petter Nilsson/TT

OS i Tokyo 2021

"Oski" missade historiska OS-finalen

Oskar Rozenberg Hallberg ramlade under sitt andra kvalåk i parkdisciplinen.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Dubbel världsmästare och nia på världsrankningen – men svenska medaljhoppet och skatebordstjärnan Oskar "Oski" Rozenberg Hallberg missade OS-finalen i Tokyo.

– Även om det hade kunnat gå bättre så var det en fantastisk upplevelse, jag har haft kul hela veckan, säger han efter tävlingen.

Svensken fick som bäst 56,66 poäng i sina tre åk i kvalet i Ariakeparken i Tokyo. Han missade i första och andra åket. Poängen i tredje åket räckte inte för att ta sig vidare till finalen senare i dag – då han missade ett trick på slutet.

– Det var blandade känslor. Jag var nöjd att jag fick in nästan ett helt åk samtidigt som jag vet att kan mycket mer. Det är aldrig kul att missa tricket, säger Oskar "Oski" Rozenberg Hallberg och fortsätter:

– Jag är glad för dem som tagit sig till final.

Australiskt guld

Guldet gick till Australiens Keegan Palmer, som fick hela 95,83 poäng.

I grenen park får man tre åk om 45 sekunder på sig, varar det bästa räknas. De åtta bästa åkarna i kvalet går sedan till final. Domarna bedömer både stil och tricks samt den helhet av åket som skejtaren presterar.

Skateboard är med i OS för första gången och det tävlas i disciplinerna park och street, som innebär åkning med trick i skejtpark respektive gatumiljö.

Satsar vidare

I Tokyo har Sverige tidigare bedömts ha chans till medalj – för även om topp-20 på världsrankingen innehåller tio amerikaner har bara tre åkare från varje land fått vara med i OS. Nu är nästa chans i Paris 2024, och Rozenberg Hallberg kommer att satsa vidare dit.

– Det gör jag, det är bara tre år kvar så jag får hoppas på bättre bana då som passar mig bättre.

Första skate-tävlingen hölls i början av sommarspelen – då tog japanska Yuto Horigome hem OS-guldet i street-disciplinen.

Anna Karolina Eriksson/TT

Petter Nilsson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL