GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Jag har haft världens härligaste liv”

Personligt 50 år är en tantsiffra
Personligt • Publicerad 13 maj 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

– Jag fick med mig hemifrån att det är en styrka, inte en svaghet, att sticka ut.

Hon vaknar i Göteborg, tar tåget till Trelleborg, spelar in ett avsnitt av Sofias änglar, flyger hem till Stockholm och håller en föreläsning. Slår sedan in paket på kvällen och firar sonens födelsedag morgonen därefter innan hon tar flyget tillbaka till Trelleborg. Att Sofia Wistams liv är en smula hektiskt i perioder är en underdrift.

Sofia började sin yrkesbana redan som 16-åring, då som stylist inom skivbranschen där hon arbetade med bland andra Orup, Carola och Tommy Nilsson. Som 18-åring började hon även arbeta som fotograf och fotade bland annat skivomslag.

I början på 1990-talet tog hon nästa karriärkliv, in i tv-branschen – först som researcher på TV4:s Nyhetsmorgon och därefter syntes hon i rutan som programledare för barnprogrammet Soff-i-propp.

– Att göra barnprogram var otroligt roligt. Det var lekfullt och tillät en att vara nyfiken på precis allt, säger Sofia.

Redan som barn var hon påhittig. Hon är uppväxt med skilda föräldrar, mamma bodde i Tumba och pappa bodde på ön Storholmen utanför Lidingö, varifrån hon fick paddla i en kanot till och från skolan. Relationen till pappan har präglat henne mycket.

– Han var speciell och udda och inte rädd för att inte passa in. En excentrisk psykiater som arbetade med hemlösa och som såg alla människor som lika värda, en förebild för mig.

Under sina 25 år i rutan har hon hunnit med massvis med tv-produktioner, exempelvis Stadskampen, På rymmen och När & fjärran och programlett flera stora galor. Hon har också arbetat med radio under några år med morgonprogrammet Rix MorronZoo

– Jag trodde aldrig när jag började att jag skulle jobba så här länge med tv. Det är svårt att säga vad som varit roligast. Jag har roligt på jobbet nästan jämt.

Just nu är hon mitt uppe i inspelningarna av sjunde säsongen av Sofias änglar. I programmet åker hon runt i landet tillsammans med snickarna Johnnie Krigström och Mattias Särnholm och hjälper människor som hamnat i svåra situationer i livet att bygga om sina hem. En produktion hon är stolt över.

– Det här programmet förändrar folks liv. Det är fantastiskt.

Förutom ett framgångsrikt yrkesliv känner sig Sofia Wistam även lyckligt lottad på andra plan.

– Om jag ska summera det hittills så har jag haft världens härligaste liv. Jag har fått uppleva så mycket roligt. Jag är rik på vänner, rik på familj och har lyckats omge mig med otroligt kärleksfulla människor.

De svåra stunderna har förstås också funnits där. För fem år sedan drabbades Sofia av bröstcancer, något som hon beskriver som den absolut svåraste perioden i sitt liv.

– Jag berättade det inte för någon utan jobbade bara på. Det var mitt sätt att hantera det på, jag ville inte prata om det. Pratade jag inte om det fanns det inte.

Det var en turbulent tid då men i dag är hon friskförklarad och sjukdomen har inte lämnat några bestående spår av oro hos henne.

– Nej, jag oroar mig inte, ältar inte och klagar inte. Det är nog också något jag fått med mig hemifrån.

Fakta

Namn: Sofia Wistam

Fyller: 50 år den 15 maj 2016.

Bor: Hus på Lidingö

Aktuell med: Programmet ”Sofias änglar” på Kanal 5 och podcasten ”Wahlgren & Wistam”, tillsammans med Pernilla Wahlgren. I sommar spelar hon in andra säsongen av ”Fest hos Bindefeld”.

Familj: Maken Magnus och barnen Kid 24 år, Sindy 16 år, Texas 12 år och Lennox 9 år.

Blir lycklig av: ”Att höra mina barn skratta.”

Stör mig på: ”När Pernilla Wahlgren kommer sent till vår poddinspelning. Vilket hon gör varje vecka.”

Det första jag gör på morgonen: ”Städar. Det är mitt sätt att vakna.”

Om att fylla 50: ”Jag hatar det. Det är en jobbig siffra, en tantsiffra. Jag känner mig fortfarande som 28.”

bild 1/5
Bild 5: Programledaren Sofia Wistam är nöjd med hur hennes liv sett ut hittills. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bild 1: Programledaren Sofia Wistam fyller 50 år 15 maj. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bild 2: Sofia Wistam spelar just nu in sjunde säsongen av ”Sofias änglar” och har en podcast tillsammans med Pernilla Wahlgren, ”Wahlgren & Wistam”. De vann Stora radiopriset 2015, i kategorin ”Årets podd”. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bild 3: Programledaren Sofia Wistam fyller 50 år 15 maj. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bild 4: Sofia Wistam har arbetat med mängder av tv-program sedan hon gjorde tv-debut i barnprogrammet ”Soff-i-propp” 1995. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bild 5: Programledaren Sofia Wistam är nöjd med hur hennes liv sett ut hittills. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bild 1: Programledaren Sofia Wistam fyller 50 år 15 maj. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annika Forsell/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.