Julia Stenebo, Dennis Lindström och Rasmus Olsson finslipar på sin reklamfilm ”Bortakväll”, ett svar på tv-reklamen för Hemmakväll.Foto: Hans Bryngelson
Arvid Rosenqvist, Alva Stenebo och Mia Lindqvist får hjälp av filmpedagog Olof Marnung med sin leranimation som har Homer Simpson i huvudrollen.Foto: Hans Bryngelson
Lärarna Annika Lindskog och Kristina Neuman ser på resultatet av filmarbetet hos Leo Karow, Edvin Sångberg, Jakub Lugowski och Lelisa Toadere.Foto: hans Bryngelson
Arbetet med reklamfilmen ”Bortakväll” är intensivt.

”Ballingwood” på gång?

Ballingslöv Kanske har grunden lagts för en ny filmmetropol i göingebygden, med namnet Ballingswood?
Helt otroligt är det inte efter att eleverna på skolan har arbetat med stop-motion animation, i det här fallet med lerfigurer.

Hela skolan, från förskolan och upp till sjätteklass, har under några intensiva lektioner getts kunskap i hur man skapar kortfilmer med leranimationer.

Till sin hjälp har man haft en tidigare elev på skolan, Olof Marnung, som arbetar som frilansande filmpedagog.
– Det var extra kul att få komma tillbaka till sin skola, säger han samtidigt som han rusar runt till de olika filmgrupperna som är inne i sitt intensiva arbete med att slutföra sina olika leranimationer.
Det flyttas och det fotograferas. Resultatet ser eleverna direkt på sina datorer, och kan göra sina finjusteringar om lergubbarna inte gör som de vill.
– Första dagen som Olov träffade eleverna arbetade vi med manus till våra filmer, berättar Kristina Neuman som tillsammans med sin lärarkollega Annika Lindskog arbetat med projektet inom Skapande skola.
Båda förundras över elevernas kreativitet och fantasi i filmskapandet.
Figurerna till leranimationen har eleverna själva tillverkat och de korta filmerna har helt olika teman, från skräck och romantik till reklam.
– Det tacksamma med projektet är också att många olika skolämnen kommer in i arbete, från bild till svenska och religion, inflikar Kristina.
När tidningen lämnar skolans filmskapare har nästan alla blivit klara med sina filmer. Nu återstår ljudläggning, som Olov lovat att hjälpa till med.

Hela detta filmprojekt ska avslutas med premiärvisningar under en filmkväll. Över ett 70-tal har redan bokat biljetter till denna festliga kväll. Behållningen från filmkvällen går direkt tillbaka till de filmande skoleleverna.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Är du rädd för att det ska börja brinna hemma?

Loading ... Loading ...