Sport

Oscar skrällde i München

Oscar Nilsson höll nerverna i styr i sin allra första världscuptävling. FOTO: SVENSKA SKYTTESPORTFÖRBUNDET
Sport
Sport Lönsbodas Pistolskytteklubbs stolthet Oscar Nilsson visade ingen blygsamhet i sin första världscuptävling.

Oscar Nilsson har varit Sveriges bäste luftpistolskytt som junior. I år har han tagit steget upp och har redan hunnit med att bli svensk seniormästare.

I går gjorde han sin världscupdebut i München där hela världens pistolskytteelit var på plats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Planen: Så fortsätter kampen om Stanley Cup

Victor Hedman och Tampa Bay ser ut att få kämpa om Stanley Cup-titeln. Arkivbild.
Victor Hedman och Tampa Bay ser ut att få kämpa om Stanley Cup-titeln. Arkivbild.
Fotograf: David Zalubowski
Sport
Sport NHL-kommissionären har en plan.
Men Gary Bettman har fortfarande många frågetecken att räta ut innan hockeysäsongen i Nordamerika är i gång igen.
Det här är vad som just nu gäller för en återstart.

+ Coronatestas spelare?

Ja. 25 000–30 000 tester kommer behövas för att dra i gång säsongen. Spelarna kommer att testas åtminstone två gånger per vecka när de har återvänt till träningsanläggningarna. När säsongen startar kommer spelarna att testas en gång per dag.

+ När kan NHL-spelarna träna tillsammans på is igen?

I det absolut bästa scenariot är tanken att klubbarnas träningsläger ska kunna starta som tidigast första halvan av juli. Det har gått två och en halv månad sedan ligan pausades den 12 mars och spelarna har begärt tre veckor av förberedelser, vilket bör betyda att de är i gång med träning i små grupper under nästa månad. Det betyder att nedsläpp skulle kunna vara i slutet av juli eller i början av augusti.

+ Hur ser NHL:s tidslinje ut?

Fas ett: Ligan pausades och spelarna hamnade i karantän.

Fas två: Spelarna ska kunna träna i små grupper, dock utan kontakt. Möjlig start är i början av juni.

Fas tre: Klubbarna ska kunna dra i gång träningsläger. Det får inte ske tidigare än första halvan av juli.

Fas fyra: Slutspelet ska vara spikat.

+ Blir det 24 klubbar i Stanley Cup-slutspelet?

Ja, det är tanken. Det långa virusavbrottet innebar att NHL valde att avsluta grundserien trots att det återstod 11–13 matcher och därför behövde hitta en speciallösning för slutspelet.

De tolv bästa klubbarna från Eastern respektive Western Conference är slutspelsklara.

Av dessa 24 lag får de fyra främsta från respektive Conference mötas för att avgöra hur de ska seedas. Detta avgörs i ett minigruppspel på tre matcher.

De återstående 16 klubbarna, åtta från respektive Conference, möts i en serie bäst av fem matcher för att avancera till slutspelets första runda.

Sedan är det mer osäkert. NHL och spelarfacket NHLPA diskuterar nu upplägget för de två första slutspelsrundorna; bäst av fem eller sju matcher? Klart är i alla fall att finalerna i Eastern och Western Conference samt Stanley Cup-finalen kommer att spelas i bästa av sju matcher.

+ Var kommer matcherna att spelas?

NHL-kommissionären Gary Bettman säger att det fortfarande finns hopp om att Stanley Cup-finalen ska kunna avgöras i klubbarnas hemstäder. Men när det gäller matcherna fram till dess är planen att dessa ska spelas i utvalda städer; en för Eastern Conference-lagen, en för Wester Conference-lagen.

Utan att avslöja någon rangordning berättade Bettman att det handlar om Chicago, Columbus, Dallas, Edmonton, Las Vegas, Los Angeles, Minneapolis, Pittsburgh, Toronto eller Vancouver.

+ Går det att resa mellan USA och Kanada?

Just nu är det ett bekymmer, då Kanadas regering kräver att inresande ska sitta 14 dagar i karantän. NHL hoppas kunna lösa den situationen men om det inte går att runda vägspärren säger Bill Daly, NHL:s vicekommissionär, till TSN att de helt enkelt får rikta in sig på städer i USA.

+ Vad händer med återstående sju klubbar?

Semester, kort sagt. Ottawa, Detroit, Los Angeles, Anaheim, San Jose, New Jersey och Buffalo hamnade på fel sida av strecket när NHL valde att avsluta grundserien. Det innebär bland annat att det är första gången sedan 1996 som samtliga klubbar från Kalifornien missar slutspel.

+ Kommer utmärkelser, för spelare och klubbar, att delas ut?

Absolut. Bland annat lägger Boston beslag på Presidents Trophy, Washingtons Alexander Ovetjkin och Bostons David Pastrnak nådde 48 mål var och delar på Rocket Richard Trophy, Edmontons Leon Draisaitl vann poängligan – och Art Ross Trophy – med 110 poäng.

+ Hur påverkas nästa säsong?

Enligt Bettman är planen att nästa säsong ska bestå av 82 grundseriematcher – precis som vanligt – men med tanke på att den nuvarande säsongen kommer att spelas längre in på sommaren än vanligt kan det betyda en senare premiär än oktober. Bettman säger att det till och med kan bli så att säsongen drar i gång med "winter classic" på nyårsdagen.

Anders Wallin/TT

FAKTA

Fakta: Så fortsätter NHL-säsongen

De fyra lagen som ligger i topp i respektive Conference kommer att möta varandra en gång var för att bestämma toppseedningen. De är alla klara för åttondelsfinal.

Topplagen:I Western Conference: St Louis, Colorado, Vegas och Dallas. I Eastern Conference: Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelphia.

De övriga åtta lagen i Conferencen kommer att spela i bäst av fem-matcher i en sextondelsfinal, där de fyra vinnarna möter de fyra toppseedade.

Kvalificeringsomgången ser ut så här:

Eastern Conference:

Pittsburgh–Montreal

Carolina–NY Rangers

NY Islanders–Florida

Toronto–Columbus

Western Conference:

Edmonton–Chicago

Nashville-Arizona

Vancouver–Minnesota

Calgary––Winnipeg

Lagen som inte får spela slutspel: Buffalo, New Jersey, Anaheim, Los Angeles, San Jose, Ottawa, Detroit.

Sport

Efter alla så, dags för ett si för Serie A?

Ett datum för återstarten av den italienska Serie A-fotbollen väntas komma under torsdagen. Arkivbild.
Ett datum för återstarten av den italienska Serie A-fotbollen väntas komma under torsdagen. Arkivbild.
Fotograf: Massimo Paolone/AP/TT
Sport
Sport Blir det si?
Eller slutar mötet som så många gånger tidigare utan ett klart och tydligt besked?
Luttrade italienska fotbollsfans kanske kan få ett datum för återupptagen Serie A-fotboll att se fram emot.

Turerna har varit många den senaste tiden, men mer och mer pekar åt att de inblandade parterna kan nå en överenskommelse under torsdagen. Då har idrottsministern Vincenzo Spadafora ett bokat möte med det italienska fotbollsförbundets ordförande Gabriele Gravina.

Av vad som läckt ut hittills ska den italienska regeringen ha mjuknat i sin hållning, troligen påverkad av den lyckade återstarten av Bundesliga.

Troliga datum för en återstart är den 13 eller den 20 juni.

Italien, länge epicentrum för coronapandemins spridning i Europa, börjar att lätta på sina tidigare mycket hårda restriktioner.

– Det är rimligt att fotbollen kan börja igen nu när resten av landet öppnas, säger Spadafora

De 20 Serie A-klubbarna har samtliga röstat ja till att återuppta ligasäsongen, men en del klubbar är mer entusiastiska än andra.

Om seriespelet återupptas om några veckor gäller ungefär samma stränga regelverk som i Bundesliga och som kommer att gälla även i Sverige om Folkhälsomyndigheten ger sitt klartecken på fredag.

I Italien tillåts dock fler personer på arenan. Gränsen är satt vid 300. I Sverige gäller maximalt 50 personer vid en offentlig sammankomst.

Sport

Svenske stjärnan om NHL-planen: "Det är fel"

Anton Strålman. Arkivbild.
Anton Strålman. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport NHL vill coronatesta och isolera spelare för att få i gång säsongen.
Vilket är fel väg att gå, enligt Floridabacken Anton Strålman.
– Jag tycker att det är fel att prioritera hockey i ett sådant här läge när folk faktiskt går bort över hela världen, säger han.

NHL-kommissionären Gary Bettman har presenterat ligans planer på att starta om spelet som varit pausat sedan den 12 mars till följd av pandemin.

I korta drag handlar planen om att spelare ska testas regelbundet, isoleras på hotell i särskilda spelstäder – en för lag från Western Conference, en för lag från Eastern Conference – för att matcherna utan publik ska kunna vara i gång runt månadsskiftet juli-augusti.

Strålman tveksam

I en intervju med Radiosporten är Floridas Anton Strålman inne på att det är ett första steg, men han tycker också att det är fel att prioritera ishockey när världen fortsätter att bekämpa covid-19.

– Vi får se vad som händer men jag tycker generellt, så som världen ser ut, att det inte känns direkt tryggt. Jag tycker det är fel att prioritera hockey i ett sådant här läge när folk faktiskt går bort över hela världen. Det gick från 1000 till 5 000 till 50 000, det stiger och stiger, säger han.

– Att hitta något ställe där vi ska hållas i en isolerad bubbla och kanske få förtur för att testa oss och andra former som mindre restriktioner för resande. Jag vet inte om jag vill vara med på det, det känns fel. Jag tycker inte att det är rättvist mot alla som kanske behöver det betydligt mycket mer än vi, bara för att vi ska spela hockey och ta igen lite förlorad inkomst.

Satsa på nästa säsong

33-årige Strålman, som efter fem säsonger med Tampa Bay skrev på för Florida, är inne på att säsongen borde avslutas helt och hållet.

– Ja, det tycker jag. Om det nu är pengar som är problemet och förlorad inkomst… då kanske man ska titta på nästa säsong. Hur kan vi bringa in mer inkomst? Kanske finns det möjlighet att spela flera grundseriematcher eller spela det här slutspelet den säsongen, säger han.

Sport

Häckens prognos: minus 40 miljoner i år

Häcken ser ut att göra ett stort minusresultat i år. Arkivbild.
Häcken ser ut att göra ett stort minusresultat i år. Arkivbild.
Fotograf: ADAM IHSE / TT
Sport
Sport

Coronakrisen gör att svenska idrottsklubbar blöder ekonomiskt. BK Häcken, som väntar på den allsvenska premiären och har tvingats ställa in Gothia Cup, spår att klubben i år kommer göra ett negativt resultat på 40 miljoner kronor.

"Vi gick in i krisen med en god ekonomi men jag tror att alla förstår hur ett minusresultat i den här storleken slår mot vår verksamhet. Nu gör vi allt vi kan för att minska underskottet", säger klubbchefen Marcus Jodin i ett pressmeddelande.

Mer än hälften av Häckens omsättning har försvunnit, skriver Hisingeklubben, som inför 2020 spådde ett minusresultat på 10 miljoner kronor. I Häckens åtgärdsplan, som nu har presenterats i sin helhet och godkänts av styrelsen, ingår bland annat permitteringar, inköpsstopp och lönesänkningar.

"Vi kommer inte att gå omkull men vi har högre ambitioner än så – vi vill även fortsatt vara en välskött toppklubb i svensk fotboll som arrangerar evenemang i världsklass", säger Jodin.

Sport

Gruppträning med tacklingar tillåts i PL

Manchester United under en träning i höstas.
Manchester United under en träning i höstas.
Fotograf: Tim Goode/AP/TT
Sport
Sport

Premier League-klubbarna har röstat för att nu börja med kollektiv träning, inklusive tacklingar.

I ett uttalande skriver ligan att onödig närkontakt dock ska minimeras.

"Premier Leagues prioritet är hälsan och välbefinnandet hos alla deltagare."

För en dryg vecka sedan togs det första steget tillbaka till en omstart av den engelska fotbollsligan då spelarna fick börja träna i små grupper på träningsanläggningarna.

Det har inte spelats några Premier League-matcher sedan i början av mars. Det återstår 92 matcher av årets säsong. Det har tidigare sagts att förhoppningen är att börja spela i juni.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Sport

Mourinho: "Jobbigt att se andra spela"

José Mourinho tycker det är jobbigt att se andra länder spela fotboll igen. Arkivbild
José Mourinho tycker det är jobbigt att se andra länder spela fotboll igen. Arkivbild
Fotograf: Hendrik Schmidt/AP/TT
Sport
Sport

José Mourinho är knappast ensam om åsikten i England, men Tottenhams manager gör sig till talesman för många när han säger:

– Det är jobbigt att se andra länder spela fotboll medan vi inte gör det.

Premier League går mot andra fasen på vägen mot en återstart. Nästa skede i processen med ligaspel som slutmål är träningar med kroppskontakt.

Den planerade återstarten ligger några veckor bort.

– Ärligt talat, sedan Bundesliga startade, den portugisiska och spanska ligan meddelade datum för att börja, tycker jag det är jobbigt för oss eftersom vi vill spela, säger José Mourinho.

Sport

Johaug till Bjørgens långloppsteam

Marit Bjørgen och Therese Johaug tillhör samma långloppsteam. Kanske får comebackande Bjørgen sällskap i spåren av världsstjärnan Johaug i vinter. Arkivbild.
Marit Bjørgen och Therese Johaug tillhör samma långloppsteam. Kanske får comebackande Bjørgen sällskap i spåren av världsstjärnan Johaug i vinter. Arkivbild.
Fotograf: ANDERS WIKLUND / TT
Sport
Sport Marit Bjørgen är tillbaka i skidspåren och har Vasaloppet som säsongens stora mål.
Med sig som sparringpartner får hon – Therese Johaug.
Den norska världsstjärnan kanske också åker något långlopp i vinter.
– Om det passar, säger Magnar Dalen, teamchef i Team Ragde Eiendom, till SVT

Johaug har världscupen och VM som stora mål i vinter. Men hon är också ett av namnen i Team Ragde Eiendom som Bjørgen ska köra för i långloppscupen.

– När hon ska tävla långlopp ska hon tävla för Team Ragde. Men hon är inte förpliktad att åka någon tävling det här året, utan det är full satsning på världscupen och VM. Det är mer om hon avgjort världscupen och vunnit tre VM-guld i Oberstdorf, om det blir VM där, så kan hon får för sig att åka Birkebeinerrennet och Ylläs-Levi, säger Dalen.

– Eller så kan det vara så att hon kommer från en sjukdomsperiod och känner att långlopp passar bättre än världscupen. Det finns sprinthelger och så vidare, man vet ju aldrig.

"Nypa mig i armen"

40-åriga Bjørgen valde 2018 att runda av karriären efter bland annat 8 OS-guld, 18 VM-guld och 4 segrar i den totala världscupen.

Två år senare satsar hon på långlopp i bröderna Auklands (Anders och Jørgen) lag.

Ett av hennes mål: Vasaloppet.

– Jag var tvungen att nypa mig i armen Jag tänkte: vad är det som händer? Jag blev väldigt glad, säger Vasaloppets vd Eva-Lena Frick till NTB.

– Det här är nästan mer än vad man kan drömma om... Det betyder mycket för oss. Hon kommer att vara en motivation för andra, och förhoppningsvis kommer intresset för Vasaloppsveckan att växa.

Kommer väl förberedd

Frick är – precis som många andra – nyfiken på vad Marit Bjørgen kan åstadkomma i långlopp.

– Hon är van vid andra distanser och annan typ av tävlingar. Samtidigt, efter att ha läst norska medier, förstår jag att hon har ambitioner. Och om jag känner henne rätt kommer hon att vara väl förberedd, säger hon.

– Det blir spännande att se vad hon kan göra mot Lina Korsgren och Britta Johansson Norgren.

Sport

App ska ordna applåder på tomma arenor

Tomma läktare i samband med en match mellan Schalke och Augsburg i den tyska fotbollsligan tidigare i veckan.
Tomma läktare i samband med en match mellan Schalke och Augsburg i den tyska fotbollsligan tidigare i veckan.
Fotograf: Karsten Rabas/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Publiktomma idrottsarenor ska framöver kunna fyllas med ljud genom en telefonapp från supportrar hemma i tv-soffan. Japanska företaget Yamaha har utvecklat appen där supportrar genom en knapptryckning kan skicka jubel - eller burop - via högtalare som placerats ut på arenan. Ju fler knapptryckningar, desto större publikreaktion och arrangörer ska i sin tur kunna göra inställningar gällande vilka olika sorters jubel som kan höras.

Yamaha hade ursprungligen tänkt lansera appen senare i år men coronapandemin har bidragit till att skynda på processen. Enligt bolaget fungerar det också utmärkt. Vid ett test på en japansk arena som i normala fall rymmer 51 000 åskådare kunde totalt 58 högtalare bidra till ett autentiskt ljud enligt Yamaha.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL