arkivbild
Foto: Marcus Karlsson
Anne Carlsson bor bara några hus bort och ”granne med racet”, som hon uttrycker det. För henne är det självklart att gå ner och titta på bilkavalkaden vid träffarna. – Vi älskar det här! Det är roligt att det händer lite på byn, säger hon. Foto: Marcus Karlsson
Foto: Marcus Karlsson
2000 hästkrafter kommer lastat. Axel Andersson från Ängelholm gjorde en annorlunda entré när hans och hans stallkamrats bil kom lastade på lastbil. – Vi har varit uppe och tävlat i Emmaboda. Vi var lite trötta men blev sugna på att köra lite, så vi svängde inom Osby och nu lastar vi av bilarna. På tävlingarna i Emmaboda så körde han 0 till 236 km/h på strax över 10 sekunder med sin BMW från 1986. Foto: Marcus Karlsson
Foto: Marcus Karlsson
Foto: Marcus Karlsson
Foto: Marcus Karlsson
Ella Ingemansson, åtta månader, var en av de allra yngsta besökarna. Hon hade åkt från Kristianstad med sin mamma och pappa. Trots sin, milt sagt, ringa ålder har hon redan besökt flera bilträffar. Foto: Nils Jönsson
Foto: Nils Jönsson
Foto: Nils Jönsson
Foto: Nils Jönsson
Foto: Nils Jönsson

Illegalt streetrace drog tusentals

Osby Under lördagskvällen förvandlades återigen det betonggrå industrifältet i västra Osby till ett bensindoftande festivalområde.
Arrangörerna uppskattar att omkring 1000 bilar närvarade på träffen, som trots en utsträckt hand till kommunen och beröm från räddningstjänst och polis tvingas att arrangera träffarna i det fördolda.

Timmarna innan den utsatta tiden rasar det in rapporter från runt om i landet på evenemangets Facebooksida. Bilder på nypolerade bilar och korta meddelanden om att man nu börjar röra sig mot Osby dominerar. 2 100 personer hade då meddelat sitt intresse. Men även ute i den fysiska världen märktes det att det var någonting på gång.

Läs mer: ”Tycker det är häftigt”

När Norra Skånes reportrar vid halv åttatiden rullade in på Shellmacken var personalförstärkningen på ingång. Macken satsar precis som förra året på extra bemanning och utökade öppettider under bilträffen. Även byns pizzerior har fått nys om att det återigen är dags för streetrace och har förberett sig på att hålla extraöppet.
Samtidigt har det redan börjat bli trångt nere på Mossvägen. Snart skulle det inte gå att hitta en oparkerad asfaltsfläck någonstans på det stora industriområdet. Överallt står personer i varselvästar och dirigerar trafiken. I dagsläget består O.S.R som ligger bakom kvällen av nio medlemmar. En av dem berättar att de började planera för den här träffen redan i februari. Efter förra årets träffar var förhoppningen att denna gången kunna arrangera det i samarbete med kommunen.
– Men vi har inte fått någon information alls sedan dess. Så för att detta inte skulle slockna var vi tvungna att fortsätta med träffarna. Nu är det så pass stort på kartan att vi vill hålla det igång.
Han berättar att polisen var förbi på Mossvägen flera timmar innan tävlingarna skulle börja.
– De var här och tittade till oss. I och med att vi hållit det så pass seriöst har de fått en tillit till oss. De vill inte få en onödig utryckning hit för att vi har en träff här, när de kan ha viktigare saker på annat håll. Har vi säkerheten 100 procent under kontroll så hjälper vi dem också. Detta drar ju folk till Osby så det ryker om det. Det är ju folk här som aldrig varit i Osby innan. De kör ju hur många mil som helst för att komma hit.

Läs mer: ”Det sätter Osby på kartan”

Fler och fler bilar rullar in i industriområdet och ansluter till festen. Motorer varvar, däck tjuter, baslådor dunkar. Det luktar bensin, bränt gummi och öl.
– Jag och några andra kom precis hit från en BMW-träff i Mantorp. Nu ska jag se om det finns någon likvärdig bil att köra mot, säger Ridvan Dilaj från Helsingborg.
Osbybon Dennis Andersson glider tillsammans med en kompis in i en gammal Volvo 940 med orangea fälgar och ”TOTAL EXTAS” skrivet på ena sidan av bilen.
– Det roligaste är att träffa folk som är intresserade av samma sak som en själv. Det går att få en del tips och så, säger han när han klivit ur förarsätet.
I en barnvagn vid starten av den över 200 meter långa racingrakan på Mossvägen sitter Ella Ingemansson, åtta månader. Hon är där tillsammans med sina föräldrar och har åkt från Fjälkinge, berättar hennes pappa Lukas Ingemansson.
–De är riktigt bra i Osby på att organisera det här. Arrangörerna har varselvästar, det är avspärrat och de tänker verkligen på säkerheten, säger han och berättar att det är första träffen för året för familjen.

Är det här Ellas första bilträff?
– Nej, för fan, det är det inte.
Vid halv tiotiden har hundratals bilar avfyrats från starten längst ner på Mossvägen i en och en halv timma. När det då börjar regna fattar O. S. R ett snabbt beslut att avbryta tävlandet.
– Vi avbröt för vid regn blir det alldeles för farligt för publiken. Risken blev för stor, berättar en av arrangörerna.

Informationen går ut i Facebookgruppen och tävlingarna bryts. Återigen börjar det rasa in inlägg. Även nu med bilder på bilar, men denna gången med bifogade tack för en väl arrangerad träff. Så fortsätter det långt in på natten. Tidigt på söndagsmorgonen skriver en boende: ”Tack för visad hänsyn utanför vårt hus! Satt på balkongen o tittade på den strida ström med bilar som passerade. Var även på plats på mossvägen en stund. Riktigt bra arrangerat”

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Gick din mello-favorit vidare till final?

Loading ... Loading ...