arkivbild
Marika Bjerstedt Hansen (S). Arkivbild

”Tycker det är häftigt”

Osby Går allt enligt planerna kan redan nästa träff ske på laglig väg.
Det menar Marika Bjerstedt Hansen (S) som nu förankrat konceptet i den nya polisorganisationen.

Det var efter att O. S. R arrangerat ett streetrace i slutet av september i fjol som kommunalrådet Marika Bjerstedt Hansen (S) räckte ut en hand till arrangörerna.
Hon menade att om man med hjälp av kommunen startade en förening skulle man kunna fortsätta arrangera träffarna på laglig väg. Bollen började komma i rullning redan då, men polisens omorganisation satte stopp.
– Hade vi börjat dra för mycket i det här innan hade vi fått göra om det nu ändå, på grund av att det nu är nya chefer inom polisen i det nya polisområdet. Polisen måste ju godkänna detta och det krävs ju att alla är positivt inställda för att det ska funka.

Läs mer: Illegalt streetrace samlade tusentals

Arrangörerna O.S.R säger att de sedan en tid tillbaka varit redo att göra träffarna lagliga men att det är kommunen som släpat efter.
Kommunalrådet håller delvis med i kritiken och säger att hon inte “hunnit vara så flitig med att få tag i folk som jag borde”.
– Människor har ett motorintresse och det är egentligen inget mer med det. Det är inte olagligt på något sätt att ha motorträffar, det handlar ju i vilken form det görs. Nu är kommunpolisen väl förankrad med det här och vi har hunnit prata igenom det med de nya poliserna ordentligt om vad man kan göra för att ordna det på ett bra sätt. Det här är egentligen inget problem i sig. Det är en fråga om formen för det.

Läs mer: ”Det sätter Osby på kartan”

De här är arrangemangen lockar tusentals besökare till Osby. Finns det ett intresse från kommunens sida att vara delaktiga i det?
– Självklart finns det ett intresse och vår avsikt är att vara delaktiga. Denna gången var det dessutom mindre problem med buskörningar i byn, tycker jag det verkar som. Det är ju inte det som händer där och då utan det som händer runt omkring som kan vara ett problem. Men självklart vill kommunen vara en del av detta och jag imponeras av dels deras handlingskraft och sen också deras organisatorisk förmåga. Och sen att de kan få ut informationen fast man inte får lov att annonsera. Jag tycker det är häftigt, säger Marika Bjerstedt Hansen.

Från O. S. R:s håll tror man att alla parter skulle tjäna på ett samarbete.
– Med tanke på hur mycket folk och bilar det kommer. Vi vill ju gärna få det till att det blir så pass seriöst att vi kan gå ut med det i tidningarna. Vi ska kunna ha allting lagligt och erbjuda allting. Så vi behöver få både polisens, brandkårens och kommunens tillåtelse för att kunna erbjuda till exempel matförsäljning.

Hur långt bort är det för er del?
– För oss är det inte långt alls. Vi är på väldigt god väg och vi tror vi kommer ha minst dubbelt så mycket besökare som det är nu till sommaren och då krävs det att vi har någonstans att vara, för det börjar bli trångt här. Så vi behöver diskutera med kommunen så vi får fram en plats där vi ryms och där vi inte stör några boenden, säger en av arrangörerna som tills vidare vill vara anonym.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Brukar du fika varje dag?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×