Det är på musikalscenen, som här tillsammans med Gunilla Backman i Jesus Christ Superstar, Fredrik Lexfors oftast håller till men i sommar kommer han hem till Vinslöv för att sjunga på Västergårda. – Det ska bli jätteroligt. Lite läskigt också, men mest roligt, säger han. Foto: Peter knutson
Mixess.Pressbild

Musikalstjärnan tar ton på hemmaplan

Han har medverkat i de största svenska musikalerna, har gjort barnprogram i tv och dyker stundom upp på nätet, lätt förklädd till kantor. I sommar kommer Fredrik Lexfors hem till Vinslöv för att sjunga på Västergårda.
– Det har jag längtat efter, säger han.

Längtat har även Malin Fredriksson, som är den som arrangerar den musikaliska aftonen på Västergårda den 13 juli.
– Jag har pratat med Fredrik i flera år och försökt få med honom på olika saker. I vintras, när vi arrangerade konsert på Hovdala, försökte vi få med honom, och när vi gjorde Björn- och Bennykonserten i kulturhuset, men det har inte gått. Förrän nu, säger hon.
Anledningen är förstås att Fredrik Lexfors haft fullt upp i Stockholm, där han sedan många år tillbaka arbetar som musikalartist.
– Man glömmer lätt bort att det finns duktigt folk härifrån som dragit till Stockholm för att jobba och jag tror faktiskt inte Vinslövsborna riktigt fattat hur otroligt mycket Fredrik Lexfors gjort – han har spelat i alla de bästa musikalerna, säger Malin Fredriksson.

Fredrik Lexfors ser fram emot att få komma hem och sjunga.
– Jag, Conny Bexell och Andreas Andersson gjorde något tillsammans med Ingvar Andersson, men det var säkert femton år sedan och för tre år sedan eller så var jag med på en allsångs-kväll på Västergårda, men jag tycker själv att jag gjort alldeles för lite hemma och vill gärna göra mer, både i Vinslöv och Hässleholm. Det finns många som struntar i var de kommer ifrån, men Vinslöv ligger mig varmt om hjärtat, säger han.
Förutom att Fredrik Lexfors kommer att sjunga en massa låtar från musikalerna han medverkat i, den senaste i raden är Jersey Boys men han har även varit med i Les Misérables, Singin in the Rain, Jesus Christ Superstar och Evita för att bara nämna några, blir det en hel del anekdoter.
– Jag har tänkt att det kanske är intressant att få höra lite om min musikalresa. Som när jag arbetade med Roman Polanski i Tyskland. Jag har också jobbat med många av de stora här i Sverige så lite skvaller kan det också bli, säger Fredrik Lexfors.

Dessutom lovar han att ha med sig ”Kantorn” som gästartist.
Förutom Fredrik Lexfors uppträder Mixess, sånggruppen som Malin Fredriksson har tillsammans med Jessika Borg, Mia Marjasdotter och Lotta Alfredsson.
– Vi brukar alltid ha en trädgårdsfest på sommaren, men så blir det inte i år, så istället sjunger vi här, säger Malin Fredriksson.
Medverkar under kvällen gör även basisten Martin Davidsson.

Det finns mycket duktigt folk som lämnat trakten, säger du, Malin. Betyder det att du tänker locka hem fler artister till Vinslöv och Västergårda för musikaliska aftnar?
– Det hade jag gärna gjort och jag tror att folk skulle uppskatta det också. Det hade varit trevligt om det här blir en tradition, säger Malin Fredriksson.