Åtalas för 17 år gammalt mord

Mer än 17 år har gått sedan dödsbranden på Docentgatan som tog en 38-årig kvinnas liv. Nu väcks åtal mot kvinnans 53-årige expojkvän.

Åtalet omfattar mord, mordbrand samt försök till mord (där det sistnämnda avser kvinnans dotter, som överlevde).
– Förhandlingarna inleds på onsdag i nästa vecka, berättar biträdande förundersökningsledare Fredrik Jönsson.
Mannen sitter redan i fängelse, sedan han dömts för två andra fall av mordbrand, i Borås respektive Göteborg 2012, samt för förskingring.
I båda mordbrandsfallen tillhörde de eldhärjade bostäderna kvinnor med vilka 53-åringen haft någon form av kärleksförhållande, som tagit slut.
Det var i samband med dessa brottsutredningar som Skånepolisens så kallade ”kalla-fall-grupp” åter började kika på händelserna på Docentgatan. Gruppen gick före jul ut med en efterlysning på sin Facebooksida, och bad allmänheten att berätta om eventuella iakttagelser från natten mellan den 2 och 3 december 1998, då den 38-åriga kvinnan alltså omkom i sin brinnande lägenhet.
Brandförloppet var lika dramatiskt som tragiskt. Inne i lägenheten fanns en 14-årig flicka, som vaknade av att modern skrek. Då var lägenheten redan övertänd.
Flickan kunde räddas av brandkåren, men kvinnan dog alltså i lågorna.
Branden startade genom att någon hällt ut motorbensin på tre ställen i lägenheten, och tänt på.
Misstankarna riktades redan direkt efter branden mot den nu 53-årige expojkvännen, men bevisningen räckte den gången inte hela vägen.
Mannen har konsekvent nekat till alla anklagelser och det gör han fortfarande, berättar Fredrik Jönsson som dock menar att tillräckligt många nya uppgifter framkommit för att få honom fälld.
– Det som har tillkommit är en massa förhör med personer som tidigare kanske inte var hörda, eller väldigt översiktligt hörda. Det har gett oss ett bredare och större underlag.
Bland de viktigare nya vittnena finns en granne som sett 53-åringen på platsen.
– Ja, det har tillkommit en uppgift från en person om att mannen är på plats efter mordet, någon gång mellan 03.02 och 03.30. Vittnet ser honom komma gående längs med Docentgatan, kanske 20-30 meter från det aktuella huset.

Är han inte tidigare hörd?
– Han är hörd väldigt kort på mordbrandsnatten, då man inte ens visste att det var en mordbrand. Han hördes bara väldigt summariskt. Men när man tog kontakt igen nu så berättade han detta helt spontant.
Flera vittnen berättar också om hur de hört ljud av bråk från lägenheten precis före branden, berättar Fredrik Jönsson, och många vittnen berättar samstämt att parets relation präglades av misshandel och hot från mannens sida.
– Dessutom skrev kvinnan dagbok, där det också framgår att det var på det viset.
På dagboken har man säkrat mannens fingeravtryck.
– Ja precis, han har läst vad hon skriver om honom i dagboken, och det skulle kunna ge honom ett möjligt motiv.
Vid ett tillfälle försvann dagboken från lägenheten, för att sedan komma tillbaka. Av detta drog kvinnan själv slutsatsen att mannen måste ha haft nycklar till lägenheten.
– Och vi menar att den som har utfört det här brottet måste ha haft nycklar, eftersom dörren är låst när den överlevande dottern ska ta sig ut.

Är det inte ett problem att alla vittnesmål är så gamla?
– Visst, folks minnen påverkas av tiden, så är det ju så klart. Men vi menar att de uppgifter vi har fått är så pass tydliga och tillförlitliga att de ska läggas till grund för hur det här har gått till.

×