Edward Snowden – inte längre landsförrädare?
För tre år sedan avslöjade Edward Snowden att den amerikanska spionorganisationen NSA övervakade i stort sett hela världen. De flesta amerikaners digitala liv hade NSA koll på, men också internationella ledare som Angela Merkel.
Avslöjandet uppmärksammades över hela världen och ledde till diplomatiska konflikter. Framför allt var det en ögonöppnare för amerikanerna. Deras egna spionorganisation hade efter 11 septemberpaniken fått så stora befogenheter att övervakningen växt utom all kontroll.
Snowden flydde Amerika och från Hongkong hamnade han i Moskva för mellanlandning – men blev fast. Så småningom fick han politisk asyl där och har inte kommit vidare trots försök att få asyl även i Norge.
Direkt efter avslöjandet var opinionen mot Snowden oerhört fientlig i USA. Avslöjandet sågs som ett värre brott än den delvis illegala övervakningen. Om han åkte hem hotades han av åtal för högförräderi.
Så småningom har attityden till Snowden mjukats upp något. President Obama har lovat att dödsstraff inte är aktuellt.
Häromdagen gav den förre justitieministern Eric Holder en intervju där han förklarade att Edward Snowden gjorde allmänheten en tjänst, eftersom hans avslöjanden startade en viktig debatt om övervakningssamhället.
Det innebär inte att Snowden kan räkna med straffrihet, men är kanske en liten öppning för hemresa och uppgörelse med staten.
Yngve Sunesson