Äldre man fick svälta på boende

Hässleholm Vårdtagaren sov hela eftermiddagen, och när han vaknade under den sena kvällen gavs han en sömntablett för att somna om – ingen mat.
Hässleholm • Publicerad 2 juni 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

HÄSSLEHOLM

En man på ett av stans äldreboenden sov hela dagen utan att erbjudas mat. När han vaknade gavs han istället en sömntablett.

Mannen somnade vid 13-tiden och sov sedan fram till 22 på kvällen, utan att någon väckte honom för att erbjuda mat eller dryck. När han sent omsider vaknade uppgav vårdpersonalen att man inte ville vara med om att patienten var vaken hela natten och gav därför en sömntablett så att han somnade om. Åldringen fick fortfarande ingen mat eller vätska i sig.

Först när en annan anställd slog larm gavs mannen lite kvällsmat i form av smörgås och fil. Klockan var då 22.30 och sömntabletten hade redan börjat verka. Mannen var vid det laget mycket orolig.

Händelsen diskuterades senare på en arbetsplatsträff då alla ansåg sig ge god omvårdnad men menade att någon har ”fel tänk”.

Under utredningen framkom också att byte av inkontinensskydd sällan eller aldrig dokumenteras, trots att detta är en självklarhet för god omvårdnad.

Kommunen har nu lämnat in en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.