Farligt underminera forskningsregistret PKU
I PKU-registret finns blodprover och därmed också dna från alla svenskar sedan 1975. Det är ett för forskningen ovärderligt register.
Att det är ett register som får användas endast för forskningsändamål och som inte är sökbart på personer är viktigt för att få alla att låta blodprover från nyfödda barn samlas in till registret. Alla andra ändamål riskerar att göra registret mindre fullständigt och därmed inte lika intressant för forskningsändamål.
PKU-registret användes i ett undantagsfall när jakten på Anna Lindhs mördare pågick. Genom att det fanns en misstänkt mördare kunde dna från mordvapnet kontrolleras mot hans dna i PKU-registret. Trots protester från sjukvården hämtade polisen blodprovet.
Däremot vägrade Karolinska, som ansvarar för registret, att gå med på det när Hagamannen jagades.
Genom en särskild lag gjordes undantag för att identifiera svenska offer för tsunamin i Thailnad. Det var ett undantag som är lättare att motivera.
Men nu vill regeringen utreda om PKU-registret mer allmänt ska kunna användas för att spåra grova brottslingar.
Även om det kan tyckas vara ett gott ändamål skulle det förändra hela syftet med det mycket integritetskänsliga PKU-registret.
Registret är viktigt för forskningen om i dag 24 olika sjukdomar. Inget syfte är så viktigt att det får riskera att rasera forskningen. Justitieminister Morgan Johansson (S) måste backa.
Yngve Sunesson