Osbyborna vill ha fokus på bostäder

Osby • Publicerad 8 juni 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Bättre möjligheter att hitta bra boende i Osby, ökad trygghet och prioriteringar när det gäller gator och vägar och grundskola.

Det önskar sig Osbyborna av sin kommun, visar resultatet av den medborgarundersökning som Statistiska centralbyrån, SCB, under våren har genomfört för kommunens räkning.

Ur det färska undersökningsresultatet går också att utläsa att förtroende och möjligheter till inflytande och påverkan är områden som kommunen behöver prioritera.

35 procent av medborgarna i Osby kommun kan starkt rekommendera vänner och bekanta att flytta till kommunen medan 28 procent av de tillfrågade avråder från att flytta till kommunen.

Av kommunens verksamheter är det räddningstjänsten som får det högsta betyget av medborgarna, medan alltså gator och vägar och grundskolan hamnar i botten.

När det gäller kommunikationer och utbildningsmöjligheter är det områden som Osbyborna är relativt nöjda med, och som enligt analysen av enkäten är något som kommunen bör försöka bevara på en hög nivå.

Det sammanfattande betygsindexet för hur medborgarna tycker att kommunen är som plats att bo och leva på blev resultatet 55 på skalan o-100, vilket är lägre än genomsnittsresultatet 60 för de 133 kommuner som deltog i undersökningen nu i vår eller hösten 2015.

Enkäten genomfördes i vår i 55 kommuner runt om i landet. Resultaten analyseras med hjälp av SCB:s analysmodell Nöjd-Kund-Index (NKI).

Modellen är uppbyggd dels av ett mått på den totala nöjdheten och dels av ett antal frågeområden som återger delar av den undersökta verksamheten eller området.

Analysmodellen är tänkt att peka på vad som bör prioriteras för att öka nöjdheten bland invånarna i en kommun.

Nils Jönsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.