Bjärnum lägger ner A-laget

Sport Spelarbrist tvingar Stefan Larsson & Co att dra sig ur seriespelet.
Sport • Publicerad 9 juni 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Under Bjärnums HK:s 46-åriga historia har klubben aldrig tidigare saknat ett seniorlag i seriespel. Men nu får inte Stefan Larsson ihop spelare till ett A-lag.            Foto: Stefan Sandström/Arkiv
Under Bjärnums HK:s 46-åriga historia har klubben aldrig tidigare saknat ett seniorlag i seriespel. Men nu får inte Stefan Larsson ihop spelare till ett A-lag. Foto: Stefan Sandström/Arkiv

När handbollssäsongen drar igång i höst finns bara ett herrseniorlag kvar i kommunen – Vinslövs HK.

Hässleholms HF kastade in handduken 2013 och nu tvingas Bjärnums HK göra detsamma.

– Det beror inte på att spelarna har gått till andra klubbar utan det är några trotjänare som slutar, förklarar Stefan Larsson som förde upp BHK i tvåan innan han lämnade över till Pelle Sjödin inför den gångna säsongen.

– Vi har inte hittat några nya spelare heller. Det är ont om handbollsspelare och Bjärnums läge är inte det bästa, det ligger för långt från Halmstad, Helsingborg och Malmö/Lund.

– Alla klubbar rycker i samma spelare. Och eftersom Hässleholms HF inte har något representationslag finns det inga möjligheter till samarbete.

Bjärnums HK fanns med i det första förslaget till serieindelning. Men när spelschemat slogs fast var BHK bortplockat.

Hur Larsson & Co än räknade fick man inte ihop ekvationen.

– Vi har ungefär tio spelare och för att spela i division två behöver man ha 15–16 spelare.

Stommen i Bjärnums A-lag har bestått av spelare som är födda 1993-1995 och som Stefan Larsson har tränat sedan pojklagsåren.

Flera studerar i Lund och har pendlat till Bjärnum för träningar och matcher.

– De tycker att det har blivit för jobbigt. De har varit med sedan de var sex år och nu är de 23, så killarna som har gjort den här resan ska ha all heder. De har gjort sitt. Det är rekryteringen underifrån som har brustit.

Stefan Larsson tror att det kan bli svårt att få igång ett seniorlag igen inom en snar framtid.

– Det blir svårt att komma tillbaka. För att komma igen måste man ha en grund av yngre spelare, man måste ha ett juniorlag och till ett juniorlag värvar man inte spelare.

Förhoppningen är att dagens pojkspelare som är födda 2003-2005 fortsätter att utvecklas och att de tillsammans med några återvändare kan bilda ett seniorlag i framtiden.

Mer realistiskt är kanske att hoppas på tjejerna.

– Klubben kommer att fokusera på ungdomsverksamheten och försöka erbjuda de unga spelarna en bra verksamhet så att de fortsätter. Det som ligger närmast till hands är att få igång ett damlag i seriespel. Det finns fler flickor som spelar, vi har framförallt flickor som är födda 2001-2002 och även de som är yngre.

Det är med tungt hjärta som Stefan Larsson och hela BHK lämnar seniorscenen.

– Jag kan inte komma ihåg att Bjärnums HK har stått utan A-lag tidigare, säger han.

– Det är tråkigt för publiken också. Det har varit ett nöje att gå på matcherna – det har varit en fantastisk stämning.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.