Nobbade skolresa – blåstes på pengarna

vinslöv Max Björkgren följde inte med på klassresan, som han jobbat ihop pengar till. Nu får han inte tillbaka pengarna, vilket andra elever på skolan har fått.
Hässleholm • Publicerad 10 juni 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Max Björkgren blev ledsen när han inte fick tillbaka pengarna som han arbetat ihop till klassresan. Pappa Dennis tycker att reglerna står i strid mot skolans värdegrund.                                                            Foto. Stefan Olofson
Max Björkgren blev ledsen när han inte fick tillbaka pengarna som han arbetat ihop till klassresan. Pappa Dennis tycker att reglerna står i strid mot skolans värdegrund. Foto. Stefan Olofson

– Det känns helt kasst, säger Max som slutar nian på Furutorpskolan i Vinslöv i veckan.

Redan i sjuan började klasserna att samla pengar till skolresan, som är en tradition för niorna på skolan.

– Jag gjorde klart redan i sjuan att jag inte var intresserad av att följa med på resan. Jag kände mig inte riktigt hemma i klassen och kände att jag inte ville följa med redan då. Men när de andra i klassen jobbade ihop pengar så kände jag att det skulle jag hjälpa till med också, berättar Max.

Så han sålde blommor och godis. Hans pappa Dennis fick hämta en låda med godis till, när Max sålde slut på den första. Affärerna gick bra.

– Blomförsäljningen gick hyfsat men julkärvarna gick trögt. Jag slet ganska hårt och drog in en hel del pengar, som lades i klasskassan, som sköttes av en klassförälder, förklarar Max.

I förra veckan gav sig niorna på skolan iväg till Stockholm, där de stannade några dagar för att titta på slottet och andra sevärdheter och ha kul.

– Jag bor med min pappa och mina bröder i Sörby. När klassen stack iväg var jag ännu mer övertygad om att jag inte skulle med. Jag trivdes inte på Furutorpskolan.

Max fick höra att två elever i två andra klasser som inte följde med på resan fick 1 200 kronor var tillbaka.

– När jag frågade om jag kunde få tillbaka mina pengar också, fick jag veta att man hade bestämt att inga pengar skulle betalas tillbaka. Det hade föräldrarna beslutat. Så såg uppgörelsen ut från början, berättar Max.

Pappa Dennis Björkgren tog kontakt med skolans rektor Johan Johansson, och fick samma besked.

– Jag tycker att reglerna ska vara samma i alla klasser. Annars är det inte rättvist, säger han.

Johan Johansson förklarar att det är föräldrarna som ansvarar för finansieringen av skolresan.

– Skolan står för arrangemanget och personal. Våra nior reser tillsammans men klasserna löser sin egen finansiering. Skolan har inget med det att göra alls. När kriterierna för resan och finansieringen drogs upp, ska föräldrar och elever vara informerade om det.

– Jag har inte hört talas om det, säger Dennis Björkgren. Och skulle de ha hittat på de här reglerna så är det, enligt min uppfattning inget som stämmer överens med den värdegrund som Furutorpskolan och svensk skola i allmänhet står bakom.

Han tänker gå vidare, av ren princip, för att reda ut problemet för sin son Max och för andra elever som ska åka på skolresa i framtiden.

– Om man inte följer med så ska man inte betala heller. Man behöver inga avbeställningsskydd för det i skolan, betonar Dennis Björkgren.

Det finns lagar och regler kring insamling av pengar till klassresor i skollagen.

När det hamnar om situationer där eleverna frivilligt bidrar genom att samla ihop pengar, så har Skolverket i allmänhet inga synpunkter på aktiviteter som anordnas på elevernas fritid.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.