Artikeln saknar rubrik

Opinion Det är ingen tillfällighet att skytten Omar Mateen valde en gayklubb. Det är snarare överraskande att fler extremister inte har valt homosexuella som måltavla, med tanke på terrororganisationers fixering vid sexualitet.
Opinion • Publicerad 13 juni 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Sörjande efter dödsskjutningarna. Foto: TT
Sörjande efter dödsskjutningarna. Foto: TT

Omar Mateen mördade under helgen 50 personer på gayklubben Pulse i Orlando i Florida. Det är det största antalet offer i ett vansinnesdåd av en ensam skytt hitintills i USAs historia. Mateen använde vapen han fått tag på på laglig väg, trots att han var känd av myndigheterna och utredd som terrorrisk. Det är svårt att tänka sig harmlösa användningsområden för de halvautomatiska vapen som Mateen köpte: ändå är de tillgängliga. Sällan har absurditeten i USA:s vapenlagar varit så tydlig.

Det är ingen tillfällighet att skytten valde en gayklubb. Det är snarare överraskande att fler extremister inte har valt homosexuella som måltavla, med tanke på till exempel IS fixering vid sexualitet. Glada, trygga, dansande homosexuella är ett rött skynke för extremister.

Det är viktigt att kalla det ett hatbrott såväl som terrorism. Extremismen är ett hot mot alla, men vissa grupper är extra tydliga måltavlor, som frigjorda kvinnor och homosexuella. För att förstå hur extremister tänker måste man förstå vem de hatar.

Hbtq-samfundet måste leva med insikten om att miljöer som upplevts som säkra och trygga inte är det: det krävs bara en extremist med ett automatvapen som kan köpas över disk för att ändra på det. I USA har det hitintills varit högerextrema som stått för våld mot homosexuella: här påminns man om hur lika olika sorters extremism är. Dådet kommer eventuellt som en konsekvens av att USAs tidigare negativa attityd till homosexuella har liberaliserats och att lika rättigheter nu har folkligt stöd.

När skytten ringde polisen svor han trohet till IS ledare. Det är långt ifrån säkert att organisationen hade något med planeringen att göra: sannolikt hade de det inte. Det är bekväm gratisreklam att ta på sig ett redan genomfört terrordåd. I sitt propagandamaterial upprepar IS ofta att de gärna vill se ensamattacker på eget initiativ. För att inte tillskriva organisationen makt de inte har ska man dra sig för att anta att de varit direkt inblandade.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.