Brist på vårdpersonal oroar politikerna

Osby • Publicerad 14 juni 2016 • Uppdaterad 30 november 2021

Under kvällen presenterade fullmäktigeberedningen sitt betänkandet rörande den framtida grundskolan i kommunen.

Dessutom genomfördes en vägledningsdebatt som handlade om framtidens äldreomsorg i kommunen 2016-2030.

När det gällde skolan remitterades betänkandet vidare till barn- och skolnämnden för yttrande. Det kommer därför att dröja ytterligare en tid innan ett slutgiltigt beslut fattas i ärendet vars huvudfrågor har handlat om högstadiet i Lönsboda och Visseltoftaskolan fortlevnad.

Allt tyder på att Örkenedskolan får vara kvar och dessutom få genomgå en renovering. Visseltoftaskolan ska enligt utredningen få tre år på sig att öka på elevantalet till runt 30. Därefter föreslås att en ny utvärdering görs.

I stort sett kan man säga att det är moderaterna som förespråkar endast en högstadieskola i kommunen.

– Det handlar inte om pengar för oss, förklarade Carl-Magnus Nilsson (M). Det är för elevernas bästa. Vi vill att eleverna ska ha en likvärdig skola. Med ett högstadium är det till exempel lättare att ha bättre kvalitet och få bättre lärarkompetens.

Från skola gick diskussionerna över till äldreomsorgen.

Även här har en fullmäktigeberedning jobbat med frågorna som nu mynnade ut i en vägledningsdebatt.

Under lång tid har äldreomsorgen i kommunen fått bra betyg. Men med en åldrande befolkning står även Osby kommun inför stora utmaningar.

Ett stort problem är rekrytering av personal inom äldreomsorgen.

50 procent av den personal som jobbar inom äldreomsorgen idag har gått i pension 2030.

Det innebär inte bara att locka fler att utbilda sig inom vård- och omsorgsområdet. Här är det även viktigt att kunna behålla personalen.

– Och här är delade turer ett ofog, konstaterade vård- och omsorgsnämndens ordförande Johnny Kvarnhammar (S).

Inom äldreomsorgen är slutsatsen även att allt fler så kallade mellanboenden behövs. Även hemtjänsten behöver byggas ut. Inte minst med tanke på att en plats på ett särskilt boende kostar 585 000 kronor per år i snitt jämfört med 130 000 kronor per år i snitt för insatser med hemtjänst.

I de medborgardialoger som gjorts i samband med utredningen har det visat sig att de flesta äldre gärna vill bo hemma så länge som möjligt.

Samtidigt har även framkommit ett behov av stöd till anhöriga och avlastning för dem i hemmet.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.