Rådrum stärks för nyaanlända

Skåne Kristianstad var först i landet med att inrätta Rådrum där nyanlända får gratis råd om det svenska samhället. Nu har 11,9 miljoner kronor beviljats för utveckling av Rådrum.
Publicerad 14 juni 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Det är AMIF-fonden , Asyl,-migrations- och integrationsfonden, som beviljat pengarna. Rådrum finns i dag i Kristianstad, Malmö och Simrishamn.

Där erbjuds gratis, neutrala och opartiska råd till nyanlända av frivilliga rådgivare. Här får de vet om sina skyldigheter och möjligheter i det svenska samhället.

Hittills har region Skåne stöttat verksamheten i väntan på AMIF-fondens pengar.

– Det är mycket glädjande att Rådrum kan fortsätta att utveckla och sprida sin verksamhet i Skåne. Det är en betydelsefull insats för både individer och samhället. Rådrums arbete stärker delaktighet och inkludering i samhället, vilket är en folkhälsofråga i allra högsta grad och jag är glad över att folkhälsoberedningen har kunnat göra detta möjligt, säger Ida Nilsson (MP), ordförande i folkhälsoberedningen.

Med AMIF-fondens pengar kan projektet nu drivas vidare i tre år till.

– Det innebär att vi kan öppna minst fyra ytterligare Rådrum, utöver nuvarande som finns i Kristianstad, Malmö och Simrishamn, säger Helena Thelander, v

verksamhetsledare för Hållbar utveckling Skåne. verksamhetsledare, Hållbar Utveckling Skåne.

Rådgivare rekryteras till hälften bland nyanlända, som får möjlighet att öka takten för sin integration, etablering och inkludering. Några rådgivare har genom sina erfarenheter från Rådrum fått jobb. En arbetar idag på bank, en annan inom offentlig verksamhet.

– Som studieförbund kan vi med folkbildningens verktyg och metodik utbilda de frivilliga som engagerar sig som rådgivare, så att Rådrum har en hög kvalitet och att det finns en god kompetens i bemanningen av de olika Rådrum som etableras, säger Reino Fridh, regionchef Sensus Skåne-Blekinge.

Landets första Rådrum inrättades i Kristianstad i maj 2014.

Behovet av stöd och råd är stort för att som nyanländ hitta rätt i det svenska samhället. Det kan till exempel handla om hjälp att fylla i blanketter, ha kontakt med Migrationsverket, söka bostad och bli delaktig i en förening.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.