”Styret bidrar till läkarbrist”

Skåne ”Hade styret inte skurit ner regionens utbildningsplatser för allmänläkare så hade vi haft bättre bemanning på vårdcentralerna i dag”.

Oppositionsledaren i hälso- och sjukvårdsnämnden Gilbert Tribo (L) reagerar på tidningens artikel i tisdagens tidning om den stora bristen på specialiserade allmänläkare på vårdcentralerna i Skåne.

Läs mer: Vårdcentraler pressas av läkarbrist

Regionrådet Anders Åkesson (MP) berättar att styret har vidtagit flera åtgärder för att möta problemet.
– Det är ju märkligt. Redan när styret tillträdde tog de bort 15 av de 55 utbildningsplatser för specialiserade allmänläkare i Region Skåne. Nu har vi bara 40 och med det antalet så klarar vi inte ens att fylla upp efter de läkare som går i pension, säger Gilbert Tribo.

I våras överraskades personalnämnden av nya uppgifter om att allmänläkarbristen stigit från 80 till 140. Ett fel i rapporteringen ska ha varit orsak.
– Det är på tok för många och är en effekt av att regionen har skurit ner utbildningen. Alliansen står bakom Liberalerans krav om att Region Skåne ska öka antalet platser till 60 om året. Kostnaden är försumbar mot vad satsningen ger. Det är bristen på personal på sjukhusen som ligger bakom de stora ekonomiska problem som vi dras med i form av dyr hyrpersonal, säger Gilbert Tribo.

Läs mer: Läkare ska slippa administration

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du fiberuppkoppling?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar