Dyrare omsorg från årsskiftet

Osby Från och med den 1 januari nästa år höjs maxavgiften inom äldreomsorgen från 1 772 kronor till 1 991 kronor i månaden.
Osby • Publicerad 15 juni 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

På måndagens fullmäktigemöte beslöts att den maximala avgiften inom äldreomsorgen höjs till 1 991 kronor i månaden från och med den 1 januari 2017.

Från och med halvårsskiftet träder en förändring i Socialtjänstlagen i kraft som innebär att maxtaxan för äldreomsorgen höjs.

Samtidig som det här sker minskar staten sina anslag till kommunerna i systemet för Kommunalekonomisk utjämning med samma summa som beräknas motsvara de ökade intäkterna.

Det är fritt för kommunerna att ta ut alternativt avstå från en högre avgift.

Från verksamhetsområdet vård och omsorg anser man att det är rimligt att justera taxan med tanke på det minskade statsbidraget.

Den borgerliga alliansen ansåg att den höjda taxan skulle börja tas ut redan den 1 juli i år. Övriga menade att 1 januari var ett bättre alternativ eftersom man då undvek att genomföra mer än en höjning per år.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.