hässleholm Bygglov har beviljats för Jacob Karlssons bostadshus i Officersparken. Samtidigt presenterar fastighetsbolaget Brinova sitt förslag för T4-området som bland annat innehåller 440 nya lägenheter, en förskola och ett orangeri. Dessutom ska ett Biltemavaruhus byggas.
Hässleholm • Publicerad 16 juni 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Byggnadsnämnden har nu beviljat bygglov för Jacob Karlssons planerade bostadshus i Officersparken.

– Vi har planerat byggstart under hösten, säger Jacob Karlsson på T4 Fastighets AB.

Den långa striden om bygge eller inte bygge i Officersparken T4-området, med flytt av musikpaviljongen, verkar vara över.

En majoritet i byggnadsnämnden sade ja till bygglov, 7-2 efter begärd votering av Sverigedemokraterna. Folkets Väls representant lämnade en protokollsanteckning där man bestämt motsätter sig byggnationen. SD reserverade sig mot beslutet.

Jacob Karlsson förklarar att ritningarna för bygget är reviderade för att inte avvika från de krav som byggnadsnämnden ställt på utformning, material och kulör på byggnaden.

– Vi kommer att inleda bygget under hösten, även om det sker ett överklagande, säger Jacob Karlsson och menar att man nu har presenterat en klanderfri produkt.

Samma dag som byggnadsnämnden hade sitt sammanträde presenterade Brinova sina storslagna planer för T4-området.

I förslagshandlingarna som presenterades ser man bland hur T4-matsalen försvinner till förmån för en större fastighet som ska innehålla olika företag i två plan med bostäder i 3-3,5 plan däröver. Här ska finnas 56 lägenheter i varierande storlek.

Mittemot dessa byggnader, vid Trängplans östra sida, planeras ett stort orangeri på 450 kvadratmeter.

På Trängplan är också den gamla musikpaviljongen placerad.

– Tanken är att skapa liv och rörelse kring Trängplan, som det en gång var i tiden, säger Stefan Mårtensson som är fastighetsutvecklare för Brinova.

Han beskriver tankarna kring den större fastigheten som han menar ska innehålla en företagsby med en restaurang som ska vända sig till alla boende och företagare i området. Han betonar att bostäderna ska vara till för alla generationer där också trygghetsboenden kan ingå.

I orangeriet ska alla boende ges en odlingslott som kan användas tio månader om året.

Norr om dessa byggnader, mot Almaån där flera gamla tidigare militära byggnader fortfarande finns kvar, vill företaget uppföra kvartersbebyggelse med både enplans-, tvåplans- och treplanshus med omkring 270 lägenheter.

Enplanshusen som placeras längs österut, ska kunna uppföras på 20 veckor från det att bygglov beviljats, skriver Brinova och menar också att denna nya stadsdel ska ha flera olikas typer av boenden med en liten egen täppa.

Här ska det också finnas plats för en ny förskola.

I nuvarande skogsparti mot Stjärneholmsvägen planeras uppföras tre femvåningars punkthus med 75 lägenheter och ett åttavåningars punkthus med 32 lägenheter.

– Marken och nivåskillnaderna gör detta till ett mycket intressant och spännande område, menar Stefan Mårtensson och förklarar att man vill börja bygga så fort som möjligt.

Planerna är att inleda med enplanslägenheterna redan första kvartalet 2017 och därefter fortsätta med 2-3 planshusen och en förskola.

Men som inte detta vore tillräckligt, finns en aktivitetsanläggning i ett plan och åtta små stugor med på ritningarna. Dessa är placerade intill Almaåns norra del mittemot det område som Brinova planerar för handel.

Här ska det tänkta Biltemavaruhuset byggas med start under 2017.

– Så fort vi får godkänt från Biltema för en ny placering av skyltpylonen (vars placering överklagades av Trafikverket för dess olämpliga placering, reds.anm.) sätter vi igång att bygga, säger han.

Han avslöjar också att det pågår förhandlingar med fler detaljister som vill etablera sig intill Biltema så fort frågan är avklarad.

– Vi vill göra Hässleholm och T4-området mer attraktivt med både bostäder och handel, förklarar Stefan Mårtensson.

bild 1/4
Jacob Karlsson har följt kraven och ändrat husets utseende med tanke på detaljutformning, materialval och kulör. Så här ser det tänkta huset i Officersparken alltså ut som han fått bygglov för.Illustration: arkitekt Hansson AB Osby
Så här tänker sig Brinova att T4-området ska kunna se ut i framtiden. De helvita byggnaderna på bilden är de som planeras, bland annat 440 nya bostäder och ett handelsområde i norr. Vy från sydost. Den stora grönytan mellan träden är alltså nuvarande Trängplan 
Illustration: AB salt arkitektur
Så här tänker sig man att Trängplan kan se ut i framtiden.  ”Vi vill skapa liv och rörelse, precis som det var en gång i tiden”, säger Stefan Mårtensson fastighetsutvecklare för Brinova.
8Illustration: AB salt arkitektur
T4-området med de nya byggnaderna. trängplan längst ner till vänster.
Illustration: AB salt arkitektur
Jacob Karlsson har följt kraven och ändrat husets utseende med tanke på detaljutformning, materialval och kulör. Så här ser det tänkta huset i Officersparken alltså ut som han fått bygglov för.Illustration: arkitekt Hansson AB Osby
Så här tänker sig Brinova att T4-området ska kunna se ut i framtiden. De helvita byggnaderna på bilden är de som planeras, bland annat 440 nya bostäder och ett handelsområde i norr. Vy från sydost. Den stora grönytan mellan träden är alltså nuvarande Trängplan 
Illustration: AB salt arkitektur
Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.