Säkerheten skärpt: Väktare vid alla möten

HÄSSLEHOLM Sedan årsskiftet bevakas alla fullmäktiges möten i Hässleholm av väktare.
Hässleholm • Publicerad 16 juni 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Väktarna under måndagens möte fick en del åhörare att höja på ögonbrynen. Peter Alf, som är med i T4:s kamratförening och själv engagerat sig i att paviljongen ska få vara kvar, skrev ett undrande brev till kommunens säkerhetschef.

– Vilken hotbild förelåg? Vem fattade beslutet? Vad kostade insatsen? är frågor han vill ha svar på.

Väktarna fanns enligt säkerhetschefen Anders Nählstedt inte på plats med anledning av just frågan om folkomröstning.

– Nej, det får inte tolkas som att det var utifrån paviljongdebatten. Det är väl fredliga människor i allra högsta grad som engagerat sig i den frågan, säger han.

Väktare sattes på hans initiativ in redan vid årsskiftet, efter problem med ett stökigt ungdomsgäng.Man har sedan dess fortsatt med att hyra in en väktare som kommit och gått under fullmäktigemötena en gång i månaden.

Några särskilda hot eller specifika frågor har inte föranlett åtgärden, enligt Nählstedt:

– Det är utifrån allt elände som sker i världen. I Kristianstad gör man likadant. Det har blivit ett tuffare klimat.

Anders Nählstedt är själv frågande till att två väktare fanns på plats i måndags, men får senare svaret från firman att den ene hade tid över och därför följde med sin kollega.

Tidningen har sedan i måndags sökt fullmäktiges ordförande Irene Nilsson (S) för en kommentar men hon har inte återkommit.

Kostnaden kan säkerhetschefen inte svara på på rak arm. Han tror att det handlar om max ett par hundralappar per kväll, eftersom det är sagt att väktarna ska komma och gå mellan sina kontroller på andra platser i närheten.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.