Kreativiteten sjuder på Kulturhuset Barbacka

Publicerad 17 juni 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

För 20:e sommaren i rad arrangeras det kulturläger på Barbacka, och de 120 ungdomarna (alla mellan 12 och 16 år) som är med får verkligen chansen att få utlopp för sin kreativitet. Deltagarna har kunnat välja mellan olika åtta olika kurser – foto, sång, kläddesign, serieteckning, skrivarverkstad, musikverkstad, dans och teater/drama – och det är mycket glädje som sprider sig i huset.

– Alla grupper har olika arbeten som de gör under de här två veckorna. Sen på onsdag eftermiddag får de visa det för sina anhöriga, och hela torsdagen ägnar vi åt att varje grupp får visa vad de gjort för de andra grupperna, säger Torjus Wrangell som är kulturproducent på Kulturhuset Barbacka.

I ett av rummen håller en grupp på med kläddesign under Mariel Rosendahls ledning.

– Vi gör allt som man kan ha på sig, så egentligen finns det inga begränsningar. En del gör festplagg, några göra kläder till sina småsyskon, någon gör kläder till sin häst och några gör mer performancekläder, säger Mariel Rosendahl.

Ella Jordevik, Mimmi Wessman och Tove Thulin hjälps åt med att klä en skyltdocka.

– Vi hittade den här uppe på vinden och så sprejmålade vi den i går, säger Mimmi Wessman.

– Sen hittade vi det här tyget som det var hål i i dag, och då sydde vi in kanterna och satte band i det för att det skulle hålla ihop till en klänning. Nu har vi försökt göra ett halsband som skulle gå runt om, men det gick inte så det fick bli så här, säger Ella Jordevik.

Medan Mimmi och Ella håller på med skyltdockan har Tove redan börjat på sitt nästa projekt – en klänning till sig själv.

– Vi hade inte någon mer skyltdocka så jag får vara det själv, säger Tove.

Alla tre tycker det är lite av en dröm att få hålla på med kläddesign under två veckor.

– Sånt här gör man inte hemma. Här är så många olika sorters kläder och tyger som vi får vad vi vill med, säger Ella Jordevik.

Några trappor upp, i skrivarverkstaden, var det lite lugnare, men kreativiteten var minst lika hög som bland de som designade kläder.

De tio ungdomarna har precis fått skriva en berättelse där de i par skrivit vartannat ord, men de har inte fått prata med varandra under tiden de skrivit.

– Det där är inte helt enkelt. Man kan ha en tanke själv, men så tar den andre någon annan väg med det som den skriver, säger Johan Blomgren som håller i kursen.

bild 1/2
Koncentrationen var på topp när det syddes bland annat örngott. 				        Foto: Robert Rolf
Ella Jordevik och Mimmi Wessman försöker få sin skyltdocka på plats medan Tove Thulin är sin egen skyltdocka när hon syr upp en klänning av tyg de hittat på Barbacka. 							     Foto: Robert Rolf
Koncentrationen var på topp när det syddes bland annat örngott. 				        Foto: Robert Rolf
Ella Jordevik och Mimmi Wessman försöker få sin skyltdocka på plats medan Tove Thulin är sin egen skyltdocka när hon syr upp en klänning av tyg de hittat på Barbacka. 							     Foto: Robert Rolf
Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.