Lätt att driva med gravallvarligt IS

Opinion Hackerorganisationen Anonymous brukar hota med att använda sina kunskaper för att motarbeta IS. Efter Orlando har de gjort just det, på ett ovanligt kreativt sätt.
Opinion • Publicerad 20 juni 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Hackerorganisationen Anonymous brukar hota med att använda sina kunskaper för att motarbeta IS. Efter Orlando har de gjort just det, på ett ovanligt kreativt sätt.

Fördelen med att organisationer som IS är gravallvarliga, självförhärligande och har satt så mycket på ”förbjudet-listan” är att det är öppet mål att driva med dem.

Anonymous har sökt upp IS-sympatisörer på sociala medier-sajten Twitter och manipulerat deras konton så att de nu ser ut att förespråka homosexuellas rättigheter eller handla om gayporr. IS-flaggans text är utbytt mot skrift som påstår att terroristerna är sexuellt intresserade av getter.

Anonymous har också gjort det svårt för användaren att få tillbaka kontrollen över kontona genom att ändra lösenordet.

Det är en tillfällig distraktion: IS-supporters kan öppna nya konton med terrorpropaganda. Men anonymous menar att man på det här sättet sår osäkerhet i extremistkretsar. Gruppens hackare skriver meddelanden till IS-supporters innan de avslöjar vem de egentligen är för att få extremisterna att tvivla på om meningsfränder är de de säger sig vara.

Det kan tyckas trivialt att ta över Twitterkonton, men IS förlitar sig i hög grad på sociala medier och internet för att sprida propaganda. Om det blir svårare faller en av de strategier som de förlitat sig mest på. Även om det inte blir besvärligt för organisationen är det en roligt näsknäpp.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.