Brister i barnärenden – krav på kommunen

Östra Göinge • Publicerad 21 juni 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var i september 2015 som IVO genomförde en granskning av ärenden hos Kommunstyrelsens individutskott som handlar om barn och unga.

Granskningen pekar på brister inom en rad olika områden. Det gäller hur nämnden sköter dokumentationen, hur skyddsbedömningar, förhandsbedömningar och utredningar av barn och unga genomförs samt hur uppföljning och planering fungerar. Dessutom hittades brister i kvalitetsarbetet.

När det gäller till exempel dokumentationen vid utredningar har IVO konstaterat att den är svårgranskad och bristfällig. Det som finns digitalt stämmer inte alltid överens med det som finns på papper och det förekommer också ärenden där det är oklart vem som har upprättat vissa av handlingarna. Inspektionen synliggör även att det finns brister i bedömningar om huruvida barn behöver omedelbart skydd, eftersom det saknas tillräcklig dokumentation om grunder och tidpunkt för bedömningar som har gjorts.

Individutskottet är ett av kommunstyrelsens utskott, och man bereder ärenden till kommunstyrelsen som bland annat handlar om myndighetsutövning inom socialtjänst, förskola och skola i ärenden som rör enskilda personer. I vissa fall har utskottet även delegation att på egen hand fatta beslut.

Bakgrunden till IVO:s granskning av verksamheten var att man ville följa upp krav som ställdes på kommunen under 2013 och 2014, efter att ett antal klagomål kommit in. Den här gången gick man igenom bland annat 15 anmälningar, åtta utredningar och vårdplanering och uppföljning för fyra placerade barn.

I det beslut som IVO fattade förra veckan kräver man att kommunen ska redovisa vad man har gjort efter granskningen i höstas. Åtgärder som planeras ska också redovisas och senast den 31 augusti ska kommunen lämna sitt svar till myndigheten.

Nils Jönsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.