USA-trippen lyfte Noa Johansson

Sport Kan bli EM för Vittsjös näste talang
Sport • Publicerad 22 juni 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Stilstudie på Vittsjös Noa Johansson under träningen i Orlando.
Stilstudie på Vittsjös Noa Johansson under träningen i Orlando.

Efter bara tre år med full satsning på vattenskidor finns Johansson numera i både landslagets U17- och U21-grupp.

– Det är fantastiskt kul med sporten och jag vill verkligen satsa på det här, menar Noa Johansson när vi träffar honom vid Vittsjön.

Han har just avslutat sitt första läsår vid vattenskidgymnasiet i Fagersta men den första ”lediga” helgen betydde både träningsläger och tävling i Strömsnäsbruk.

– Som jag faktiskt vann och slog personbästa i slaom, säger Noa Johansson.

Liksom andra ungdomar i Vittsjö var det främst fotboll (Vittsjö GIK) och innebandy (Emmaljunga) som lockade honom.

– Höll på ganska länge med dessa idrotter men egentligen var det min mamma som frågade om jag inte skulle prova på i den vattenskidskola som arrangeras varje sommar här, berättar Johansson.

– Tyckte väl att det kändes kul men det krävdes ytterligare ett par vattenskidskolor innan jag fastande på allvar för sporten.

– Fick också mycket hjälp av Lasse (Lindén) som väl är den som lärt mig att åka på det sättet jag gör idag, menar han men nämner också Bosse Lindén bland de som hjälp honom fram inom sporten.

Noa Johansson visade snabbt talang för sporten och när han förra sommaren kom in på vattenskidgymnasiet började utvecklingen på allvar.

– Vi har fantastiska förutsättningar där med träning varje dag och bra instruktörer, tycker Noa Johansson som trivs fantastiskt bra med att kombinera gymnasiestudierna med vattenskidåkandet.

Ingående i utbildningen fanns den här våren dessutom fyra veckor i Orlando, USA där amerikanska instruktörer och lärare tog hand om kvintetten från Sverige.

– Det gav enormt mycket och jag tycker att man blev bättre på allt efter tiden i USA, säger han.

Vad är bäst med vattenskidsporten?

– Tror att det är att trots att sporten är individuell så måste man jobba i ett team med allt från båtförare och instruktörer till lagkamrater, förklarar Johansson som har en hektiskt sommar framför sig.

– Det blir tävlingar i stort sett varje helg i bland annat Knäred och kanske Danmark och sedan junior-SM.

Och något mål med säsongen?

– Kanske att komma med till U17 EM i Italien – det hade varit fantastsikt men samtidigt vet jag att konkurrensen i slalom är stenhård, säger den senaste Vittsjötalangen.

Tomas Gustavsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.