Annons

Kostnaderna ökar för äldrevård och handikappade

HÄSSLEHOLM Nästa år behöver omsorgsnämnden i Hässleholm 56 miljoner mer än tidigare i sin budget, för att klara av befolkningens ökade behov.
Hässleholm • Publicerad 23 juni 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Antalet äldre ökar nu liksom antalet handikappade som behöver bostad och daglig verksamhet.

Det gör att hemtjänsten beräknas bli 13 miljoner kronor dyrare nästa år. Särskilt boende kommer att kosta 19 miljoner mer, LSS-boenden nio miljoner mer, och så vidare för allt ifrån hemsjukvård till personlig assistans.

Annons

– Nu kommer vågen av 40-talister som behöver vård och stöd. Det är en situation som vi delar med hela Västeuropa, påpekar omsorgsnämndens ordförande Thomas Rasmusson (S).

När det gäller LSS krävs många nya bostäder och personal. Medan funktionsnedsatta förr vårdades hemma av föräldrarna tills de nådde medelåldern, finns idag krav på att de ska kunna flytta hemifrån efter skolan och leva ungefär som andra i samma ålder. Några nya bostäder har dock inte byggts i kommunen på många år.

Rasmusson har inte gett upp hoppet om att få gehör för budgetkraven hos sina partikamrater i kommunstyrelsen och därmed mer pengar till kommunens äldre- och handikappomsorg.

– Det återstår att se hur det går, men det här underlaget är åtminstone en väldigt bra hjälp i arbetet med kommunens budget, konstaterar han.

– Det här är viktigt för samtliga politiska partier att ta till sig. Vad är det för tillkommande behov som omsorgsnämnden ser? Det är en jätteutmaning.

År 2018 behövs ytterligare ett tillskott på 44,5 miljoner kronor och 2019 ytterligare 17 miljoner.

Redan beslutade besparingar är inräknade.

I augusti ska omsorgschefen dessutom presentera ett förslag på ytterligare besparingar, med anledning av årets beräknade underskott på 38 miljoner kronor.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons