Gropen.
De utställare som ville kunde få en egen bit åkerremsa att demonstrera sina maskiner på.
Lars Göransson var en av alla de 391 utställarna som ville visa sina produkter.
Potatiscystnematoder är en sorts maskdjur som kan minska skörden på potatis. Av jordprover kan Hushållningssällskapet Skåne analysera antalet skadegörare.
Traktorer
Ewa Lena Sundberg, Lars Hedberg och Annika Magnusson från Luna var här för andra året i rad för att visa sina verktyg och maskiner.
Edvin Fredriksson hade följt med morfar Bengt-Åke Fredriksson och Anita Fransson till mässan.

Bland traktorer och spannmål

Borgeby Strax efter klockan tio på onsdagsförmiddagen ringlade bilkön lång. Borgeby fältdagars första dag lockade många besökare fast regnet öste ned.

– Lantbrukare är tåligt folk, oavsett väder, säger Christina Persson på Hushållningssällskapet, HIR, Skåne.
HIR Skåne är en av arrangörerna till Borgeby fältdagar, en lantbruksmässa som startade 1999. Sedan dess har mässan växt och i år slår de rekord i antalet utställare. Inte mindre än 391 utställare visar sina verktyg, traktorer, spannmål, solceller och maskiner.

– Vi har mycket folk från Danmark, Finland, Norge och en grupp från Belgien här. Förra året hade vi ny zeeländska utställare, så det sprider sig, berättar Erik Stjerndahl, vd för HIR Skåne.
I år har de utökat parkeringsplatserna med 4,5 hektar, och hela området med mattält, utställningstält, demonstrationsfält och odlingsfält sträcker sig över totalt 60 hektar.

Något exakt besöksantal är svårt att ge denna mässans första dag. Vissa har köpt sin biljett i förväg och andra köper direkt i entrén.
– För två år sen hade vi 20 000 besökare och i fjol 21 500 så i år lär det landa där omkring också, säger Christina Persson.
Men, lägger hon till, lantbrukare i landet överlag minskar.
– Så vi kallar det här också för en kunskapsmässa, vi tror på att det här är en mötesplats för lantbrukare och före detta lantbrukare.
Inne i ett av växthusen, Hortontälten även kallat, står Linda Cervera från Hushållningssällskapet Skåne bakom ett bord med två mikroskop på. Den som vill kan kan se de mikroskopiskt små potatiscystnematoderna genom förstoringen.
– Potatiscystnematoder är en jordsmitta, ett maskdjur, som kan minska skörden på potatis, förklarar Linda Cervera.

Nematoder är en mycket vanligt förekommande typ av masklarv. Med ett enkelt jordprov kan de analysera mängden nematoder i jorden.

Utanför ett av mässans mer välbesökta tält står några som letat sig hit.
Anita Fransson, Bengt-Åke Fredriksson och Bengt-Åkes barnbarn Edvin Fredriksson tog bussen för att komma till Borgeby men ska bege sig hemåt igen om någon timme.
Edvin Fredriksson konstaterar att mässan trots regnet är rätt rolig att vara på.
– Ja, det är kul, säger han.
Både Anita och Bengt-Åka har erfarenhet av djurhållning men är inte ute efter att se något speciellt.
– Nu söker man mest skydd under tälten, säger Anita och skrattar.

Senaste nytt omLund
×