Döms i hovrätten för att ha fixat matcher

Skåne Döms i hovrätten för att ha fixat matcherNedr.20.: Dom. ”Rättsväsendet måste sända en signal”
Publicerad 30 juni 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Det är första gången en rättegång om läggmatcher och mutor hålls i en svensk domstol.

Sex män har stått åtalade, misstänkta för inblandning i tre läggmatcher.

Johan Lindmark, åklagare vid Riksenheten för korruption, menade i sin slutplädering i början av oktober 2015, att matchfixning inte är tillåtet och att rättsväsendet måste sända en signal om det.

Han yrkade på fängelse för tre av fotbollspelarna som stod åtalade för att ha tagit emot mutor för läggmatcher. Den fjärde spelaren, som erkänt och anmält hot och utpressning till polisen ville Johan Lindmark undanta från fängelsestraff eftersom han bedömde honom som mycket trovärdig.

De båda huvudåtalade matchfixarna, en då 34-årig Landskronabo och en 44-årig Växjöbo, borde också straffas med fängelse.

Lindmark menade att det stod utom allt tvivel att de var skyldiga till utpressning och olaga tvång. Fotbollspelarna blev hotade för att de misslyckades att fixa en match.

Men 34-åringens advokat Tomas Magnusson menade att spelaren som erkänt och gått till polisen talade osanning och att åklagarens bevisföring var tunn.

Det ansåg de fem övriga åtalades försvarare också.

– Man kan inte tillmäta spelarens berättelse någon betydelse. Det finns en omständighet som talar till åklagarens fördel och det är att spelaren har gått till polisen med sin berättelse, sa Tomas Magnusson i sin slutplädering.

Efter fjärde dagens huvudförhandling i Kristianstad tingsrätt släpptes alla sex och friades av Kristianstad tingsrätt den 28 oktober i 2015.

Johan Lindmark överklagade till Hovrätten. På torsdagen föll domen och alla sex som står åtalade döms alltså.

De tre tidigare fotbollspelarna i Kristianstads FF döms för att de tagit emot muta för att manipulera utgången i en match den 7 oktober 2013.

Två personer döms för att ha gett mutan. Hovrätten dömer också två personer för utpressning mot de tre spelarna och för olaga tvång genom att ha tvingat dem att bland annat åstadkomma vissa resultat i en match den 12 oktober 2013.

Dessa döms också för att ha tvingat en av spelarna att se till att han fick ett rött kort och orsaka en straff i en match den 17 maj 2014 samt för försök till utpressning mot spelaren vid två tillfällen i juni 2015.

De tre fotbollsspelarna och en av dem som mutat dem får villkorliga domar. De båda andra döms till fängelse i ett år respektive ett år och två månader. De ska också betala 276 881 konor till staten som förverkat värde av brott, vilket motsvarar deras vinster vid vadslagning på matchen den 12 oktober 2013.

Åtalet byggde till stor del på fotbollspelaren som polisanmälde händelserna och hovrättspresidenten Lennart Svensäter säger i en kommentar att spelaren är trovärdig.

”Hans berättelse innehåller moment som enligt praxis ska krävas för att den ska kunna läggas till grund för en fällande dom, som att berättelsen framstår som klar, levande, rik på detaljer och är fri från överdrifter. Dessutom stöds hans uppgifter i några fall av annan bevisning, vilket stärker intrycket av tillförlitlighet”.

evafri
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.