S-politiker kritiserar kommunens husköp

Östra Göinge ”Det borde ha förankrats i kommunfullmäktige”
Östra Göinge • Publicerad 30 juni 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Pappersbruket i Östanå. ARKIVBILD
Pappersbruket i Östanå. ARKIVBILD

Anders Bengtsson anser att ett köp av den här storleken borde ha förankrats genom ett beslut i kommunfullmäktige, eller i alla fall i kommunstyrelsen innan kommunen går in och köper fastigheten.

– Jag tycker det är felaktigt att göra på det här sättet, säger han.

Redan i april ansökte de förra ägarna om konkurs och Pappersbruket, som rustats upp till fullvärdigt hotell och konferensanläggning, blev till salu och kommunalrådet Patric Åberg tycker inte att åtgärden borde vara någon större överraskning för Anders Bengtsson.

– Vi har hela tiden arbetat med att hitta någon som vill driva hotellet vidare, och vi har en del intressenter, men vi har inte hunnit få till något avtal. Så fick vi besked från banken i förra veckan att vi måste avsluta detta, så då blev det bråttom, säger Patric Åberg.

– Frågan har varit förankrad både hos oppositionsrådet Ann Albin, som nu tyvärr har slutat, och hos mina medstyrande partier i femklövern och vi i femklövern hade ett möte i fredags där vi bestämde oss för den här åtgärden.

Det bekräftas av Miljöpartiets gruppledare, Ingvar Nilsson, som var en av politikerna som fanns med på mötet.

– Det här är inte ett beslut som är taget ur luften. Vi hade diskuterat det hela och alla i femklövern stödde förslaget, säger han.

Rent formellt så behöver frågan inte tas upp i vare sig fullmäktige eller i kommunstyrelsen.

– Visst, rent juridiskt har Patric Åberg rätt att göra så här, eftersom det ryms inom budgeten, men att fatta ett så stort beslut utan att ens diskutera det i kommunstyrelsen tycker jag är mycket märkligt. Alla andra fastighetsinköp, som till exempel köpet av Tarkett, diskuterades i fullmäktige först, säger Anders Bengtsson.

– Det är ingen kärnverksamhet utan ett hotell. Vad ska kommunen ha det till? Och det är inte inköpssumman som är den stora kostnaden, det är nu det börjar kosta. En sådan här fastighet kräver en hel del underhåll.

Patric Åberg svarar med att kommunen inte tänkt behålla Pappersbruket, utan så snart som möjligt försöka hitta en lämplig köpare.

– Det här är bara tänkt som en tillfällig åtgärd, för att rädda hotellet för besöksnäringen, något som vi är måna om, säger han.

– Vi har varit i den här sitsen tidigare, men då vågade vi inte agera och det blev inte så bra.

Anna Persdotter
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.