Elof Zetterberg.Foto: Nils Jönsson
Andreas Vinciguerra fanns på plats i hallen hela dagen.
Elof Zetterberg säger att han har haft lite ont i ryggen den senaste tiden och inte kunnat spela så mycket som han annars brukar. Men på lördagen stod han på banan och visade bland annat upp sin speciella serve, som han tränat in.
Harald Koch och Camilla Åberg spelade dubbel i några matcher.
Andreas Vinciguerra.

Elofs tävlingsidé blev verklighet i helgen

En tennisturnering för spelare med funktionsnedsättning där det inte spelas rullstolstennis.
Det såg Elof Zetterberg, 15, ett behov av och kom därför med idén att ordna turnering i Hässleholm. På lördagen spelades Iki Assistans Open i tennishallen.
– Det blev av och jag tror att det är viktigt att vi har fått i gång det nu, säger Elof Zetterberg.

Matcher, träning, umgänge och gemenskap. Det var långt ifrån enbart resultaten som var det viktiga för de sex spelare som deltog i IKi Assistans Open på lördagen. Tävlingar för funktionsnedsatta som inte sitter i rullstol har inte ordnats i Sverige tidigare.
– Gemenskapen har varit det bästa, alla klickade bra direkt, säger Elof Zetterberg.
– Jag tror att det var viktigt att det blev av så att vi får ett år där vi visar att det går att starta något sådant här. De som velade att vara med i år kanske vill vara med nästa gång, säger han.
Tidigare världsspelaren Andreas Vinciguerra fanns på plats i hallen under hela dagen och han var nöjd med arrangemanget.
Han och hans assistansbolag nappade direkt när de fick höra om Elofs idé.
– Vi är ju ett assistansbolag och vi känner oss stolta att vara med i det här racet, säger han.
– Det finns inte så mycket tävlingar och läger för de med den här typen av funktionshinder. Det är många som tycker det är kul att spela tennis men som inte får möjlighet till det. De som är här får chans att spela och ha roligt. Förhoppningsvis nästa år blir det fler som är med, säger Andreas Vinciguerra.
Redan nu står det klart att en till liknande turnering blir av igen, berättar Magnus Lantz, Elofs tränare i Hässleholms TK, som varit en drivande kraft bakom turneringen.
– Det är redan bestämt. En del andra klubbar har nappat på att vara med också, säger han.

FAKTA: Norra Skåne berättade tidigare i år om Elof Zetterberg, som har haft en tumör i hjärnan och som drabbades av en stroke i samband med en av operationerna.
Han sakande tennistävlingar för funktionsnedsatta som inte sitter i rullstol, och valde alltsåatt ta saken i egna händer.
I den första upplagan av IKi Assistans Open spelade: Elof Zetterberg, Anders Larsson, Eric Löf, Harald Koch, Camilla Åberg och Johan Laan.
Det är redan nu klart att tävlingen kommer att ordnas igen.