Henrik Stenson kysser bucklan efter att han vann British Open i golf Championship på Royal Troon Golf Club i Troon, Skottland. Stenson slog flera rekord i och med vinsten. Foto: Matt Dunham/AP via TT
Stenson med sin fru Emma Löfgren.Foto: Ben Curtis/AP via TT
Tillsammans med Phil Mickelson. Foto: Matt Dunham/AP via TT

Stenson firade efter segern i British Open

golf Förbannelsen är över. Henrik Stenson blev på söndagen den förste svenske herrsegraren någonsin i en golfmajor.
– Det kommer ta ett tag för det här att sjunka in, sa Henrik Stenson i Viasat Golfs direktsändning.

De fyra tävlingsdagarna i skotska Troon bjöd på stor dramatik från start till slut. Det tog inte lång tid innan två golfare drog ifrån de andra i totalen: Henrik Stenson och amerikanen Phil Mickelson.

På söndagen gick Stenson och Mickelson ut tillsammans i ledarbollen och efter strålande spel hade svensken inför det 18:e och avslutande hålet en ledning på två slag.
Utslaget från 18:e tee såg dock ut att bli misslyckat för Stenson men bollen stannade precis ovanför en bunker och svensken hade därmed fortfarande en kanonchans att vinna.

Efter dramatiken där var Stenson säkerheten själv och efter att han sänkt en birdieputt kunde han fira att han som första svenska herrgolfare vunnit en major.
– Vi avslutade precis så jag försöker fortfarande förstå vad som har hänt. Jag vill tacka Phil för en bra match. Vi spelade båda fin golf och jag är jätteglad över att jag lyckades vinna den här gången, sa Stenson.
Stenson var inte ensam om att vara lycklig. Hans fru Emma Löfgren grät på läktaren och i Viasats sändning hade golfgurun Göran Zachrisson inte långt till tårar.
– Det finns inte så mycket att säga nu mer än att jag har hållt på med det här i 50 år och trodde aldrig att jag skulle få vara med om det här, sa Zachrisson.

Stenson slog dessutom rekord i och med vinsten. Svenskens totalresultat på –20 är det lägsta vinnarresultetet någonsin i British Open, som alltså är det äldsta mäterskapet och den tävling som drar till sig den mest internationella samlingen spelare.
– Det finns många att tacka. Först och främst min fru, min familj och mitt lag för all stöttning. Jag till också tacka fansen och min caddie Gareth Lord, sa Stenson och avslutade:
– Jag förlorade en nära vän hemma i USA i onsdags efter sviterna av cancer. Jag har känt att han varit med mig under hela veckan. Mike, det här var för dig.
Totalt gick Stenson –8 den sista dagen och vann till slut tre slag för Mickelson.
Räkna med att Henrik Stenson blir en av de stora favoriterna när OS i Rio drar igång i augusti.

×