Viltmålsskytten Emil Martinsson utökade sin medaljsamling med två guld på luftvapen-EM i Ungern.

VM-guld till Martinsson

Han inledde VM med ett brons i söndags – och på måndagen tog Emil Martinsson hem guldet i 50 meter blandade lopp.
– En medalj var vad jag begärde av mig själv när jag åkte till VM. Nu har jag två, inklusive ett guld, och det känns naturligtvis bra, säger Osbyskytten Martinsson.

För Emil Martinsson, som representerar Osby Jaktskytteklubb till vardags, var guldet på viltmåls-VM i tyska Suhl i går VM-medalj nummer 13 (!) totalt.
– Jaså, ja, det visste jag inte. Men det är i alla fall femte guldet, det vet jag, säger Emil när Norra Skåne når honom i Suhl efter medaljceremonin.

Hur högt rankar du det här guldet?
– Det är svårt att säga. Första guldet är alltid första guldet, det är speciellt. Och när jag tog mitt andra guld försvarade jag titeln och det hade aldrig hänt tidigare, så det var stort. Men det är alltid spännande att åka på VM och med brons i går och guld i dag är jag bäst individuellt, så nu är jag bäst i världen i två år framöver, säger Emil Martinsson.

Du har precis blivit världsmästare, men du låter ganska samlad?
– Det är klart att man är glad, men man börjar ju bli … ja, inte van ska man inte säga, men det är femte guldet. Och VM fortsätter i morgon (med luftgevär, 10 meter), så då gäller det att vara med igen.

Det blir inget firande i kväll?
– Nej, nej, nu är det träning som gäller inför morgondagen. Vi får fira när vi kommer hem.

Måndagens tävling, 50 meter blandade lopp, inleddes inte helt perfekt för Emil Martinsson.
– Jag tappade tre poäng i första 20-skottsserien och låg på femte-sjätte plats efter det. Men jag hade 199 i andra serien och klev fram i resultatlistan.

Den rutinerade och välmeriterade Martinsson visade kyla och klass när han sköt hem VM-guldet.
– Det var nervöst på slutet, nervöst de sista sex skotten, säger Emil, vars segerresultat blev 396 poäng av maximalt 400.
– 396 är en skaplig poäng, det brukar räcka, konstaterar Emil.

Hur stor nytta hade du av att du har varit med i de här sammanhangen många gånger för?
– Jag vet inte … jag vet ju vad som krävs, det gäller att behålla lugnet hela vägen och bara koncentrera sig på det man ska göra, säger Osby Jaktskytteklubbs världsmästare.