Soppan kring de ryska idrottarnas medverkan i OS fortsätter. På söndagen kom IOK med ett beslut som innebär att ryska idrottare trots allt får delta i Rio de Janeiro. Foto: Mark Baker/TT/arkiv

Ryska idrottare får trots allt delta i OS

MALMÖ Ryska idrottare får tävla i OS. Det meddelade Internationella olympiska kommittén, IOK, vid en telefonkonferens på söndagen.
IOK går därmed emot antidopningsbyrån Wadas linje att stoppa samtliga ryska idrottare från OS i Rio.

Nu står det alltså klart att IOK tillåter ryska idrottare på OS i Brasilien i augusti. Nu är det i stället upp till de olika idrotternas egna förbund att fria eller fälla i varje enskilt fall.
I ett pressmeddelande på IOK:s hemsida framgår det att det ställts ett flertal tuffa krav på landet och dess deltagare. Till exempel får de idrottare som någon gång i karriären dömts för dopningsbrott stoppas från att delta i Rio-OS.

En som rasar mot beslutet är Kristina Olinder, ordförande i Riksidrottsförbundets dopningskommission.
– Ryssland har lurat resten av världen, konstaterar hon i en intervju med SVT Sport.
Söndagens besked kommer endast dagar efter att antidopningsbyrån Wada presenterat en rapport som avslöjade dopning bland ryska friidrottare.
Enligt Wadas rapport har den ryska regeringen tillsammans med säkerhetstjänsten mörkat dopning i samband med att landet arrangerade friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM förra året.
– Det är chockerande och exempellösa uppgifter som är en attack mot integriteten inom idrotten och mot OS, sa IOK:s chef Thomas Bach tidigare i veckan och förklarade att man inte kommer att dra sig för att utdela de hårdaste sanktioner som finns att ta till mot fuskarna, skriver flera nyhetsbyråer.
Det som står klart sedan tidigare är att de ryska friidrottarna stoppas av det internationella friidrottsförbundet, IAAF.

Alla utom längdhopparen Darja Klisjina, dubbel EM-guldmedaljör inomhus, som kan delta.
Anledningen till att Klisjina tillåts vara med är att hon bott i USA sedan flera år tillbaka och har stått utanför det ryska systemet.
Eftersom 25-åringen testats flera gånger av en fungerande antidopningsorganisation har hon fått dispens.

×