John Engdahl kollar läget i en av Osby biodlarförenings kupor. Föreningens medlemmar turas om att sköta bisamhällena.
Margaret och John Engdahl märker att intresset för biodling har ökat de senaste åren och därför startas efter sommaren en studiecirkel i ämnet i samarbete med vuxenskolan. John har omkring 50 års erfarenhet av odling, men sålde förra året det sista av de totalt 15 bisamhällen han hade. Han poängterar hur viktigt vädrets makter är för att lyckas. foto: Nils Jönsson

Fin honungsskörd på gång

Osby Efter förra årets dåliga honungsskörd ser det i år mer lovande ut för biodlarna. Enligt branschföreningen Biodlingsföretagarna blir skörden allra bäst i Skåne.
I Osby räknar odlarna med en något bättre skörd än normalt.

Margaret Engdahl, styrelsemedlem i Osbybygdens biodlarförening, ser ljust på årets skörd efter förra året minst sagt tuffa år.
Norra Skåne träffar Margaret och hennes pappa John Engdahl vid föreningens bikupor vid Naturbruksgymnasiet i Osby.
– Med tanke på hur fin försommar vi har haft så ser det lite bättre ut än normalt, men sedan beror det på hur resten av sommaren blir. Just nu är det nästan lite för torrt, säger Margaret Engdahl.

Det är framförallt den varma försommaren i kombination med många regniga nätter som har gjort förhållandena gynnsamma för biodling i Sverige i år.
Allra bäst går det enligt Biodlingsföretagarna i Skåne och en bit upp i södra Småland.
I början av juli börjar man kunna skörda honungen och den totala honungsskörden i landet i år väntas hamna på cirka 3 000 ton honung.
– De rapporter jag har fått från våra odlare pekar på en normal skörd i år. Vi har haft en solig maj och soligt i början på juni, så att samhällena har kunnat utvecklas och bygga sig starka med gott resultat till skillnad från förra året som var ett uselt år ur biodlingssynpunkt, säger Knud Nielsen, ordförande i Osbybygdens biodlarförening.
Han har sin biodling utanför Killeberg och är en av ett 30-tal aktiva odlare i Osby kommun.

Lars Thorsson har hållit på med biodling i decennier och han ser lovande på läget för skörden i trakten i år.
– Man kan nog säga att det är lite drygt en normalskörd, säger han.
– Det är runt 25-30 procent bättre skörd i år jämfört med förra året.
Han förklarar att de första tecknen på att det skulle bli en bra skörd gick att se redan före midsommar. Fortsätter värmen de kommande veckorna kan förutsättningarna förbättras ytterligare när flera så kallade dragväxter som ger nektar och pollen börjar blomma.
–Ljungen blommar ju om någon vecka, och blir det så här varmt kan den ge duktigt. Och så har vi klövern som också kan ge bra, säger Lars Thorsson.

I Osbybygdens biodlarförening märker man enligt Margaret och John Engdahl att intresset för biodling just nu ökar.
Varannan onsdagkväll har föreningen öppet för allmänheten vid sina kupor, och till hösten drar föreningen i gång en studiecirkel om biodling i samarbete med Vuxenskolan.
Tanken med studiecirkeln är att rutinerade biodlare ska kunna utbyta erfarnheter med de som funderar på att börja odla eller vill veta mer om hur det går till, berättar Margaret Engdahl.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Har du någon att fira jul med?

Loading ... Loading ...