Här repeteras Hamlet i ny nordisk operaform

Kultur och Nöje Just nu repeteras den nyskrivna nordiska operan Hamlet in Absentia i det nya operahuset i Köpenhamn. 16 augusti blir det premiär på Kronborgs slott. Gunilla Wedding besökte repetitionen och träffade svenska regissören Åsa Melldahl.
Publicerad 1 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Repetitionerna av det Danmarksbaserade operasällskapet NordicOperas Hamlet in A bsentia pågår än så länge i en replokal i Köpenhamns nya operahus – Opraen på Holmen.

Tillsammans med Nordic-Operas chef Merete Sveistrup träffas vi över en kopp kaffe i solen på operahusets stora altan med svindlande havsutsikt. Det är förmiddag och en timme kvar till repetitionsstart.

Hamlet in Absentia är specialskriven för NordicOpera (före detta Öresundsoperan) av den isländska kompositören Hugi Gudmundsson och danska Jakob Weis har skrivit libretto. Weis själv kallar det för en vidarediktning av Shakespeares Hamlet och när Åsa Melldahl, lite försiktigt för att inte avslöja för mycket, beskriver handlingen låter det så här:

Men hur mycket Shakespeare är det egentligen?

Hur är det med de övernaturliga inslagen från Hamlet, är de med här också?

Åsa Melldahl har stor vana av att arbeta med just nyskriven opera. Bland annat hade hon ett flerårigt regisamarbete med den svenska tonsättaren Jonas Forssell, bland annat regisserade hon hans Death and the Maiden på Malmö opera 2008.

I regiarbetet arbetar Åsa Melldahl just nu mycket med att tillsammans med sångarna, dirigenten och koreografen Lotta Lagerström undersöka vad de olika situationerna som uppstår i handlingen egentligen innebär. När vi senare förflyttar vi oss till repetitionslokalen träffar vi den Malmöbosatta dirigenten Jakob Hultberg som liksom Åsa Melldahl betonar teamwork, hur viktigt det är att alla samarbetar i replokalen när man jobbar med något helt nytt.

Hamlet in Absentia är det första nordiska projekt som Åsa Melldahl arbetat med och det var också tungt vägande skäl till att hon tackade ja till regiuppdraget.

bild 1/9
En modell av scenen på Kronborgs slott finns med i repetitioneslokalen.
Åsa Melldahl regisserar Hamlet in Absentia. Foto: Gunilla Wedding
Svenska Åsa Melldahl har lång erfarenhet av att regissera nyskrivna operor. Foto: Gunilla Wedding
Ensemblen instrueras av Åsa Melldahl (i mitten). 
Foto: Gunilla Wedding
Än så länge repeteras Hamlet in absentia i Köpenhamn.
Koreografen Lotta Lagerström styr upp en slagsmålsscen.
Dirigenten Jakob Hultberg har koll på vad sångarna gör.
Sibylle Glosted spelar Ofelia och Jakob Hultberg dirigerar.
Än så länge repeteras Hamlet in absentia i Köpenhamn.
En modell av scenen på Kronborgs slott finns med i repetitioneslokalen.
Åsa Melldahl regisserar Hamlet in Absentia. Foto: Gunilla Wedding
Fakta:

Hamlet in Absentia

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.