”Började med att bråka i sandlådan”

Hässleholm • Publicerad 3 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Ovanstående är knappast ett ovanligt fenomen på den rörliga it-marknaden.

Ovanligt är däremot att företaget drivs av två 16-åringar, nämligen hässleholmarna Teodor Andersson och Erik Berg.

– Vi tog möjligheten när vi fyllde 16, det kändes värt att chansa, säger Teodor.

Arbetet för att registrera företaget påbörjades redan i oktober förra hösten, men registreringen drog ut lite på tiden. Eftersom de är under 18 var processen tvungen att först gå via kommunen, sedan via bolagsverket och till sist till skatteverket.

Under tiden hann de dock smygstarta arbetet.

– Den första kunden hade vi redan den första dagen vi blev registrerade, säger Erik och tillägger:

– Det arbetet skulle göras på bara elva dagar, så det blev en rivstart.

Att killarna skulle starta ett företag tillsammans har varit på gång länge, i princip hela livet.

– Vi började med att bråka i sandlådan om en traktor, sen har vi gått i skolan tillsammans från förskoleklass till nu, säger Teodor.

Till hösten ska de börja i tvåan på HTS. De har ingen särskild utbildning eller inspiration för sitt arbete som webdesigners, utan intresset har de utvecklat på egen hand.

– Jag har alltid varit ganska nördig och började med programmering tidigt. Och Teodor är duktig på exempelvis bildbehandling, säger Erik varpå hans kompanjon tillägger:

– Vi kompletterar varandra och har alltid varit intresserade händer bakom saker. Du har en dator – men vad finns inuti den?

Deras unga ålder skulle potentiellt kunna medföra att de togs emot av kunder med en viss skepsis. Men de berättar att de inte upplever åldern som ett problem, snarare tvärtom.

– Vår ålder har inte setts som ett problem. Kunderna har snarast verkat lite förväntans- och hoppfulla, säger Erik.

– Vi har ju växt upp med Internet, vi är veteraner, säger Teodor och berättar att deras referenser är viktigare kvalitetsstämplar än åldern.

Närmast förestående för grabbarna är att lansera ett eget bokningssystem, något de ser mycket fram emot. Framtiden ännu längre fram vill de däremot inte sia för mycket om.

– Det är svårt att spekulera kring hur länge vi kan fortsätta, tekniken förändras ju hela tiden. Men drömmen är att verksamheten ska växa så mycket som möjligt, säger Erik.

– Förhoppningsvis kommer vi kunna bilda ett aktiebolag i framtiden och få anställda, säger Teodor innan grabbarna fortsätter med att berätta om att de redan har börjat knyta internationella kontakter och ser över hur de kan utveckla företaget.

Schemat är späckat och dagarna ska inkludera både skolgång och arbete. Men hinner de egentligen med att vara 16 år gamla?

– Ja, våra vänner är nyfikna och stöttar och supportar oss. Det är hårt arbete, men vi brinner för det, avslutar Erik.

bild 1/3
Teodor Andersson Erik berg Webdesign BA
Teodor Andersson Erik berg Webdesign BA
Teodor Andersson och Erik Berg hoppas kunna driva sitt företag så länge som möjligt, men inser att IT-branschen kan vara nyckfull.        foto: Magnus Wahlström
Teodor Andersson Erik berg Webdesign BA
Teodor Andersson Erik berg Webdesign BA
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.