vinslöv Simkunnighet är en billig livförsäkring, men dyr för den som inte har råd, menar Lena Bellman, huvudansvarig för simskolan i Vinslövs friluftsbad.
Hässleholm • Publicerad 3 augusti 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Det är Tyringe Simsällskap som arrangerar simskola i friluftsbadet och redan klockan åtta på morgonen hoppar de första barnen i.

Från att en gång ha varit kommunal och gratis, kostar simskolan i dag och det tror Lena Bellman kanske minskar föräldrars benägenhet att låta barnen gå i simskola.

– Två veckor kostar 575 kronor, det är ju en billig livförsäkring, men dyr för den som inte har råd.

– Simkunnighet ska inte vara en ekonomisk fråga.

Dessutom tillkommer tid och möjlighet att skjutsa barnet eller barnen och det är inte alla som har det.

Men det är viktigt att kunna simma, menar Lena så föräldrar har trots allt ett stort ansvar där.

– Och simkunnighet är en färskvara, även om du en gång har lärt dig simma måste du öva för att orka.

Lena Bellman ansvarar för simskolan, hon har en deltidsanställning i simklubben i Tyringe och har många års erfarenhet av att lära barn simma.

Grunden är alltid att kunna flyta, det där med att ta sig fram, knaggligt bröstsimmande med huvudet ovanför vattnet är inte att vara simkunnig, menar hon.

Vattenvanan är A och O.

– Det kan ta sin tid för barn att lära sig lita på vattnet, att flyta och våga vara under vattnet, men sedan knäcker de simkoden snabbt.

– I dag lär vi ut ryggsim först, det är lättare än bröstsim och barnet behöver inte tänka på andningen.

Lena påminner generellt om det viktiga i att ha koll på barnen, att inte lita på simpuffarna som små barn har på armarna eller badringar.

– Lämna inte barnen ensamma i poolen i trädgården, det krävs inte mycket vatten för att ett litet barn ska drunkna.

Det är också skillnad på att kunna simma i en inomhuspool, typ simhall, och öppet vatten i sjö och hav.

– Därför är det bra att till exempel lära sig simma i ett friluftsbad där vattnet är lite kallare än inomhus, säger Lena.

Turligt nog har Hässleholms kommun den här sommaren varit förskonad från vattenrelaterade vattenolyckor, låter brandinspektör Mattias Östling meddela.

– Hittills har vi inte haft något skarpt tillbud alls.

Men i Sverige som helhet ser det inte lika bra ut.

– Nej, olyckorna ökar precis som vi har misstänkt, till en del beroende på det stora antalet ensamkommande flyktingungdomar som inte är simkunniga.

evafri
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.