Thundermother: ”Vi vill ta över världen”

Kultur och Nöje Thundermother siktar på att ta över världen med sin klassiska rock. I höst väntar bandets första egna Europaturné, men i kväll spelar de på Helgeåfestivalen. – Det blir en käftsmäll, lovar bandets gitarrist och grundare Filippa Nässil.
Publicerad 5 augusti 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Efter varje spelning går Thundermother, som består av Linda Ström, Tilda Stenqvist, Clare Cunningham, Filippa Nässil och Giorgia Carteri, ut och möter sin publik. – En vanlig kommentar vi brukar få är att folk först tänker, fem tjejer – vad coolt att se. Efter en låt har de glömt bort att vi är tjejer för att vi är så bra live, säger Filippa Nässil. Foto: René U Valdes
Efter varje spelning går Thundermother, som består av Linda Ström, Tilda Stenqvist, Clare Cunningham, Filippa Nässil och Giorgia Carteri, ut och möter sin publik. – En vanlig kommentar vi brukar få är att folk först tänker, fem tjejer – vad coolt att se. Efter en låt har de glömt bort att vi är tjejer för att vi är så bra live, säger Filippa Nässil. Foto: René U Valdes

Det var 2009 som Filippa Nässil, ursprungligen från Tomelilla men då bosatt i Växjö där hon utbildat sig till musikproducent, beslutade sig för att starta ett band som spelar klassisk rock’n’roll à la AC/DC och Led Zeppelin. Resan till att nå dit Thundermother är i dag har varit lång och krokig och Filippa gissar att närmare 25-talet medlemmar passerat revy genom åren. Att hitta rätt medlemmar var av yttersta vikt – det här bandet var något hon ville ägna resten av sitt liv åt.

– Det har varit de värsta åren i mitt liv, och samtidigt de bästa. Jag blev helt knäckt i början när jag insåg hur jobbigt det var att ha en grupp på fem personer. I början var det heller inte bara tjejer i bandet, men det blev så automatiskt, för jag tyckte de var mer engagerade, mer seriösa över lag, förklarar hon.

Till slut hade hon lyckats hitta rätt gäng att spela med – nu saknades bara en sångerska.

– Jag ville ha någon med ett riktigt jäkla riv i rösten. En rockstjärna, helt enkelt, både på och av scen, och jag tyckte ingen i Sverige var bra nog, förklarar hon.

På Youtube snubblade hon över Clare Cunningham, en trubadur i Dublin, som på klippet spelade gitarr och sjöng.

– Jag hörde och såg direkt att hon hade potential, så dagen efter ringde jag henne. Jag var superärlig och sa att, ”jag gör dig till en rockstjärna om du går med i mitt band. Jag fixar din flygbiljett så du kan komma hit”. Hon trodde jag var en knäppgök och ringde inte tillbaka, säger Filippa Nässil och skrattar.

– Två dagar senare ringde jag henne igen och sade, ”vad synd att du inte vill komma, nu när vi ska vara förband till Motorhead”, fortsätter hon.

Det fick fart på Clare, som kom på studs och gjorde sitt första gig med Thundermother på Metaltown i Göteborg.

Det här var 2013 och sedan dess har Thundermother gett ut två album: Rock’n’roll disaster 2014 och Road Fever, som kom i september förra året. Bandet har också spelat mycket och i höst gör de sin första egna Europaturné.

– Varje år har vi haft stora turnéer med andra band, och fått glida på deras publik. Men tack vare att vi gjort det så mycket, med W.A.S.P, D-A-D, Danko Jones och så där, har vi skapat oss ett namn, så nu får vi en egen turné. Det är skitroligt – det finns inga ord för det. Det är som att leva en dröm, säger Filippa Nässil

I november bär det iväg, med 14 spelningar på lika många dagar, i sex länder.

Det här är ändå bara början för bandet – målet är högt satt.

– Allt vi gör är bara små steg mot större expansion för oss. Vi vill ta över världen, har vi sagt från första dagen, säger Filippa Nässil.

Vad kan publiken på Helgeåfestivalen förvänta sig av er?

– Det blir en käftsmäll, men även lite lugna delar. Vi har blivit kallade ett av Sveriges bästa liveband, men det vi gör går inte att beskriva i ord, så jag tycker folk ska komma och kolla själva, säger Filippa Nässil.

Fakta:

Thundermother

Bandet bildades 2009 av gitarristen, låtskrivaren och producenten Filippa Nässil. Övriga medlemmar är Clare Cunningham, sång, Giorgia Carteri, gitarr, Linda Ström, bas och Tilda Stenqvist, trummor.

I september går bandet in i studion igen för att spela in nytt material. Ett par singlar planeras att släppas i höst, ett nytt album i början av nästa år.

Thundermother spelar på Helgeåfestivalen klockan 18 i kväll, fredag.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.