Friidrottare fick inte plats

HÄSSLEHOLM Det finns ett stort behov av boenden i Hässleholm under större evenemang. De flesta av de helgens tävlande i Junior-SM i friidrott tvingades bo i Kristianstad.
Hässleholm • Publicerad 7 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

– Vi kom bara över dagen eftersom allt var så fullt, berättar Petra Hammarström, som under lördagen fanns på plats när sonen skulle tävla.

– Det gick inte att få tag på ett enda rum.

Junior-SM i friidrott lockade drygt 800 deltagare i helgen. Tillsammans med familjer och tränare var det ännu fler människor på tillfälligt besök i Hässleholm.

Det är också bakgrunden till att Hässleholms kommun i våras valde att sponsra arrangerande Hais med 75 000 kronor samt marknadsföring.

– Ett junior-SM i friidrott ger Hässleholms kommun möjlighet att visa upp sina fina omgivningar. I samband med tävlingarna kommer många familjer och medresande som stannar i flera dagar. Det ger viktiga intäkter till näringsliv, hotell och andra aktörer, sade tillväxtchef Mikael Kipowski då.

Som Norra Skåne berättade i förra veckan har den lokala turistnäringen mycket riktigt tjänat på evenemanget. Det mesta är fullbokat.

Men tävlingen har också spillt över på både Kristianstad och andra närliggande kommuner.

– Typ alla i Göteborgsklubbarna fick bo i Kristianstad, säger Jill Höstman efter att ha slutat på en fjärdeplats i 1500 meters löpning, och mamma Carina inflikar att hon inte fick någon lokal träff alls när hon letade på bokningssajterna – i januari.

Pendlingen fungerar dock bra och efter tävlingen blir det ett stopp längs 21:an.

– Vi såg att det fanns ett ställe som sålde krukor och annat och där ska vi stanna till.

– Igår hann vi bara inom Ica men i dag ska vi åtminstone gå in till Hässleholm och äta lunch, berättar Marika Greberg, som liksom övriga i klubben tagit in på hotell i Kristianstad.

Istrums IK hittade boende i Lönsboda.

– Vi bor i små Hobbit-stugor vid Hjärtasjön. Nära Svarta bergen, dit vi ska gå ikväll. Och sedan ska jag prova fiskelyckan, säger Peter Hagström nöjt.

Sjuårige Pärla Dow från Stockholm och nyfunne kompisen Hannes tycker att det är allra roligast att smyga på Pärlas storasyster Selma, som är tio år.

– Vi leker spion, förklarar Pärla.

Och vem håller ni på i dag?

– Vi hejar på Hammarby, svarar femårige Hannes som åkt bil med familjen ända ifrån Sundsvall.

– Vi åkte bil, sedan åt vi korv med bröd, åkte bil igen och sedan åt vi lite godis. Det var inte så jobbigt.

bild 1/8
Foto: Jörgen Johansson
Hannes och nya kompisen Pärla Dow smyger på Pärlas storasyster Selma när de tröttnat på att titta på tävlingarna. Foto: Kristina Höjendal
– I Hässleholm fanns inget boende, men vi hamnade i Kristianstad och där är jättefint, säger Marika Greberg från Mölndal.
Carina Höstman, Isabelle Höstman och Jill Höstman från Göteborg hittade till sist ett hotell i Kristianstad.
Foto: Kristina Höjendal
Peter Hagström, Istrums SK, valde stugbyn vid Hjärtasjön utanför Lönsboda. Nära till både fiske och Svarta bergen, konstaterar han. 
Foto: Kristina Höjendal
SM i friidrott gick ganska obemärkt förbi de flesta hässleholmarna. Få åskådare tog sig till Göingevallen.
Foto: Jörgen Johansson
Foto: Jörgen Johansson
Foto: Jörgen Johansson
Foto: Jörgen Johansson
Hannes och nya kompisen Pärla Dow smyger på Pärlas storasyster Selma när de tröttnat på att titta på tävlingarna. Foto: Kristina Höjendal
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.