Har fallet från tronen börjat?
Tysklands förbundskansler Angela Merkels popularitet är ett minne blott. Särskilt förvånande är det inte. De senaste dåden med kopplingar till asylsökande anses vara konsekvenser av den förda migrationspolitiken. Att trots dessa dåd fortsätta försvara sin position i flyktingfrågan, ses som ett svek.
Färre än någonsin tidigare vill längre se Merkel som förbundskansler. Terror- och våldsdåden har skapat svallvågor av oro bland tyskarna. Hennes fortsatta besked till tyskarna att ”Wir schaffen das”, vi klarar det, med hänvisning till flyktingfrågan, visar sig därför tydligt i public service-bolaget ARD:s senaste undersökning, Deutschlandtrend.
För en månad sedan var stödet för förbundskanslern 59 procent. Enbart en månad senare har den sjunkit till 47 procent. Det är illavarslande för Merkel. Trenden i övriga undersökningar är densamma.
Lösningen till folkets stöd är simpel och ändå oerhört komplex. Ändrar hon bara åsikt i flyktingfrågan så kommer de, enligt ARD:s undersökning, 34 procent bland tyskar som i nuläget håller med henne, att bli fler. Men Merkel står fast och de flesta CDU:arna förbereder därför myteri.
Som alltid finns det en vinnare när det finns en förlorare. I det här fallet firar systerpartiet, Bayerns CSU, att partiet når allt högre höjder samtidigt som CDU för varje dag får en allt större spricka.
Även SPD gnuggar händerna. Den interna maktkampen hårdnar och ingen gör ens någon hemlighet av planerna på att tackla omkull Angela Merkel. Att hennes engagemang i relationerna med Turkiet varit tongivande har också påverkat.
Europa har förberetts under många år för att ändra åsikt om Turkiet. Merkel har haft en stor roll i detta arbete, och även för detta skuldbeläggs hon. Arbetet har varit intensivt och både EU och Turkiet har fått göra olika eftergifter.
När det gäller flyktingfrågan har Turkiet tagit precis den position som krävts för att behålla makten. EU har fått stå med mössan i hand och be Erdogan om sitt stöd. Ett stöd som kostat i euro. Nu sjunker inte bara Merkel, utan även Turkiet i tyskarnas anseende.
Hela 80 procent svarade vid ARD:s senaste opinionsundersökning att de varken på medellång eller lång sikt vill se Turkiet som EU-medlem. Ett ras jämfört med senaste undersökningen i april. Endast 15 procent tyskar vill se ett turkiskt inträde i EU. Dörrarna till Europas finrum får därmed anses vara stängda för en lång tid framöver.
Sett till president Erdogans allt mer arroganta inställning till både Tyskland och EU, är det svårt att se en möjlig öppning inom den närmaste framtiden.
Erdogans senaste framfart efter kuppförsöket är en starkt bidragande orsak till synen på Turkiet. Bara fem procent har förståelse för den turkiska regeringens agerande.
Att Merkel lyckades hålla de största flyktingströmmarna utanför EU:s gränser har däremot lett till en prekär maktbalans vi snart kan få bese konsekvenserna av. Inför öppen ridå pågår den hätska maktkampen om Merkels varande eller icke varande.