Ekobrottsling nekas skrotpermis

Malmö/Osby Mannen ville bland annat ha permission för att besöka bilskroten i Osby, hjälpa till med att byta däcken på SAS-planen på Sturups flygplats och för en resa till mejeriet i Burträsk och kontrollera deras ostkvalitet.
Osby • Publicerad 10 augusti 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
En 53-årig skattebrottsling placerad på Fosieanstalten har nekats permission, där han bland annat hade plannerat att besöka en bilskrot i Osby. Foto: Claes Hall / Arkivbild
En 53-årig skattebrottsling placerad på Fosieanstalten har nekats permission, där han bland annat hade plannerat att besöka en bilskrot i Osby. Foto: Claes Hall / Arkivbild

I sin ansökan till anstalten i Fosie där han är placerad skriver mannen att han vill ha permission beviljad för femton olika tillfällen.

Under dessa dagar har han planerat att besöka Tygelsjöanstalten, besöka före detta flygflottiljen F 5 i Ljunbyhed, åka till Jönköping för att kontrollera vattendjupet i Vättern, besöka Ravlunda skjutfält för att samla ihop pansarskott, hjälpa till att byta däck på SAS-planen på Sturups flygplats, besöka antikmarknaden i Degeberga för att leta antikviteter, kontrollera stugorna på Sturkö, hjälpa till att laga tjälskott på Figeholm flygplats, besöka keramikfabriken i Höganäs för att kontrollera produkternas kvalitet, besöka mejeriet i Burträsk för att kontrollera ostkvaliteten, besöka Viken för att mäta vattendjupet, besöka Borrby strand för att kontrollera sandkvaliteten, besöka bilskroten i Osby, besöka Stenshuvud för att kontrollera att nationalparken fungerar som den ska samt hjälpa till med att sanera industritomtar i Teckomatorp.

På grund av anstaltens långa handläggningstider hann man inte pröva ansökningarna innan datumen för permissionerna passerat.

Mannen tog då ärendet vidare till förvaltningsrätten. De skriver i sitt beslut att man redan tidigare tagit ställning till mannens förutsättningar att beviljas permission under likartade omständigheter. Då nådde de slutsatsen att en permission för 53-åringen kunde innebära en påtaglig risk att han skulle komma att begå nya brott eller försöka hålla sig borta från resten av sitt fängelsestraff.

Vid ett av de tidigare tillfällena överklagade mannen förvaltningsrättens beslut till kammarrätten i Göteborg. När även de gav avslag tog han det vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.

Avslutningsvis skriver förvaltningsrätten att man redan i ett stort antal mål avskrivit honom från vidare handläggning och att det inte finns någon anledning att resonera annorlunda denna gången.

Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.