Fler prover vid Björkviken ska ge svar

HÄSSLEHOLM Algerna är inte längre något hinder för ett dopp vid Björkviken, men bakterierna i vattnet finns kvar. Nu utvidgar miljökontoret sin provtagning.
Hässleholm • Publicerad 10 augusti 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Fåglarna slår sig gärna ned på bryggan och en misstanke är att det är de som ligger bakom föroreningarna i vattnet. Foto: Kristina Höjendal
Fåglarna slår sig gärna ned på bryggan och en misstanke är att det är de som ligger bakom föroreningarna i vattnet. Foto: Kristina Höjendal

– Vattnet var fortfarande tjänligt med anmärkning när vi fick provresultaten igår (läs: i måndags, reds. anm.). Det är bägge bakteriesorterna som fortfarande spökar; e-coli och intestinala enterockocker, berättar Carina Westerlund, som är tillsynschef på kommunens miljökontor.

Båda bakterierna finns i avföring. E-coli kan ge tarminfektion med diarré, buksmärtor och feber, medan enterokockerna kan orsaka orsaka urinvägsinfektioner, sårinfektioner och i värsta fall blodförgiftning.

Carina Westerlund misstänker att bakterierna kommer från de fåglar som gärna bajsar på bryggan. Personal från fritidskontoret spolar sedan av bryggan för att den ska vara fräsch, varpå fågelbajset hamnar i vattnet.

Nu vill miljökontoret ha en diskussion kring huruvida man kan göra på ett annat sätt.

– Man kanske kan skrämma bort fåglarna i stället, funderar hon.

På måndagen togs prover på ett par ställen och inte bara vid bryggan, som tidigare.

– Vi tog en bit bort, i båda ändarna av Björkviken, för att se om bakterierna finns även där.

Provsvaren väntas tidigast på fredag.

Algerna är dock borta och därmed avråds inte längre från bad vid Björkviken.

– Tjänligt med anmärkning är inte grund för att avråda. Algerna är borta och varningsskylten ska tas ned, om det inte redan gjorts, säger Carina Westerlund.

Skylten som talar om badförbud satt fortfarande kvar under tisdagskvällen.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.