Nya guldmedaljer i sexism

Opinion Ett nytt OS innebär nya medaljchanser i sexism. OS i Rio har börjat starkt med både fördomar och nedlåtande. Som vanligt är konkurrensen stenhård och tävlande från många nationer har gått vidare.
Opinion • Publicerad 11 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Ett nytt OS innebär nya medaljchanser i sexism. OS i Rio har börjat starkt med både fördomar och nedlåtande. Som vanligt är konkurrensen stenhård och tävlande från många nationer har gått vidare.

I Dagens Nyheter ser cyklisten Emma Johansson ”liten ut”. Den manliga sportjournalisten kommenterar hur silvermedaljen ser stor ut på ”den lilla kroppen”. Johansson är 167, nära svensk medellängd för kvinnor. Som olympisk cyklist har hon mer kroppsstyrka än någon över medellängd som inte tävlingscyklar. Ingen skrev att medaljen såg stor ut på Stefan Holms lilla kropp. Blicken ser vad den vill se: en liten tösabit som knappt fyller ut cykelbyxorna, med en överdimensionerad medalj om halsen.

Simmaren Katinka Hosszus lopp visade som spilt-screen med makens ansikte och hans reaktioner. Han beskrevs som ”mannen bakom framgången”. Man kan nog ändå dra slutsatsen att det huvudsakligen var Katinka Hosszú som var bakom framgången. Har man inga förutsättningar som idrottskvinna hjälper inte alla manliga tränare i världen.

Bronsmedaljskytten Corey Cogdell-Unrein omnämndes efter vinsten i sin lokaltidning Chicago Tribune som fru till en amerikansk fotbollsspelare och fick inget eget namn.

Det är starka finalister, men än är OS inte slut. Det lär komma mer dumheter som utmanar ovanstående i finalen. Tyvärr är sexism fortfarande en populär gren vid OS.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.