Tryggheten ska öka

Hässleholm • Publicerad 11 augusti 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Reaktionerna i sociala medier har varit omfattande sedan tisdagens mord. Föreningen Hemlösa i Hässleholms, som i går kväll höll en manifestation för att hedra den dödes minne, sida på facebook har överösts med hjärtan och kommentarer om att mannen ska vila i frid. Föreningens ordförande Ingela Hansson:

– Folk är upprörda, jag tror inte minst att det beror på handlar om en utsatt person, säger hon.

Under torsdagen har hon varit ute och träffat många av de hemlösa i Hässleholm. Hon vittnar om att många är väldigt upprörda över mordet.

– De är rädda, det märker man förstås. Men framförallt så är de arga och ilskna över det som hänt.

Huruvida de hemlösa blir utsatta för saker ofta vet inte hon inte.

– Det berättar inte allt. Det finns nog en liten skam i det.

Hässleholms kommuns säkerhetschef Anders Nählstedt berättar att kommunen arbetar aktivt med att försöka öka tryggheten kring resecentrum och har gjort så under längre tid.

– Där har förekommit lite stök emellanåt och vi har jobbat ganska mycket med det. Det finns folk som säger att de känts sig ganska otrygga på resecentrum, säger han.

Under torsdagsförmiddagen hölls ett möte tillsammans med Brottsförebyggande rådet i Hässleholm där även representanter från polisen satt med. Anders Nählstedt deltog på mötet, som var planerat redan innan mordet på den hemlöse mannen.

– Stationsvärdarna på resecentrum skriver varje vecka en händelserapport. På mötet bestämde vi att gå i genom rapporterna några månader tillbaka och framförallt titta på säkerhetsrelaterade frågor.

– Vi måste arbeta mer aktivt med resecentrum och det ska vi göra med omedelbar verkan.

Anders Nählstedt poängterar att eftersom kommunen inte äger resecentrum, det gör Trafikverket och Jernhusen, så är deras handlingsutrymme begränsat.

– Vi kan påverka genom de nätverk vi sitter i samt anslutningspunkterna till anläggningen.

Han berättar också att de för några år sedan försökt att sätta upp kameror vid konstverket vid utgången till Norra Station, men fått avslag.

– Det är inte så lätt att få kameraövervakningstillstånd. I det fallet gick vi hela vägen upp till regeringschefen, säger han.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.