GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mysterierna i rum 213 får liv på bioduken

Kultur och Nöje Ungdomsromanen Rum 213 av Ingelin Angerborn har älskats av sina läsare. Nu är den på väg att bli film och tidningen har hälsat på under inspelningen. – Jag tänker att det ska vara läskigt på riktigt – jag tror att barn vill bli skrämda, säger Emelie Lindblom, som regisserar filmen.
Publicerad 13 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är sista dagen av den sex veckor långa inspelningen som gjorts på och omkring gården Stureholm i Ängelholmstrakten när tidningen hälsar på. Arbetsdagen inleds med att teamet bakom Rum 213 snackar ihop sig inför dagens inspelningar. Tre scener återstår att filma. Dessutom ska ytterligare en scen kompletteras.

Första scenen som spelas in utspelar sig i rum 213, rummet som Elvira, det vill säga Wilma Lundgren, delar med nya kompisarna Bea (Elena Hovsepyan) och Meja (Ella Fogelström), och det är bara Elvira som är med i den. Det är trångt i rummet, men alla arbetar lugnt och metodiskt och Wilma har en ängels tålamod.

Eftersom i stort sett alla skådespelarna är unga, huvudrollsinnehavarna är 12 och 13 år gamla, har de en guvernant på inspelningsplatsen.

Strax har röken lagt sig tillräckligt och Emelie sätter igång sina skådespelare med ett ”varsågoda”. Scenen består av en promenad, där Henny som går främst ska kasta en blick över axeln på Elvira som går bakom. Efter tre försök är både regissör och fotograf nöjda. Då byter Emil Klang position på kameran och tjejerna får göra om promenaden igen.

Innan de tre huvudrollsinnehavarna fick sina roller kände de inte varandra, men inför inspelningsstarten skypade de med varandra, för att öva repliker. Och nu, efter sex veckors inspelning är de jättebra kompisar.

6 bilder
Det blir många pauser under en filminspelning. Ett sätt för Elena Hovsepyan att fördriva tiden är att sminka sig.
Wilma Lundgren, som spelar Elvira, gör sig redo för en scen i rum 213. – Det har varit jättekul alltihop, men svårt ibland, säger hon om inspelningen. Foto: Pernilla Ekdahl
Elvira och Henny (Felicia Klang) i en scen i filmen.
Elena Hovsepyan och Wilma Lundgren (Bea och Elvira) har blivit goda vänner under inspelningen.
I det här rummet händer det märkliga saker.
Tagning, scen 97. Totalt består den färdiga filmen av 129 scener.
Det blir många pauser under en filminspelning. Ett sätt för Elena Hovsepyan att fördriva tiden är att sminka sig.
Wilma Lundgren, som spelar Elvira, gör sig redo för en scen i rum 213. – Det har varit jättekul alltihop, men svårt ibland, säger hon om inspelningen. Foto: Pernilla Ekdahl
Fakta:

Från roman till film

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.