Kultur

Mysterierna i rum 213 får liv på bioduken

Wilma Lundgren, som spelar Elvira, gör sig redo för en scen i rum 213. – Det har varit jättekul alltihop, men svårt ibland, säger hon om inspelningen. Foto: Pernilla Ekdahl
Artikel Kultur och Nöje Ungdomsromanen Rum 213 av Ingelin Angerborn har älskats av sina läsare. Nu är den på väg att bli film och tidningen har hälsat på under inspelningen.
– Jag tänker att det ska vara läskigt på riktigt
– jag tror att barn vill bli skrämda, säger Emelie Lindblom, som regisserar filmen.

Det är sista dagen av den sex veckor långa inspelningen som gjorts på och omkring gården Stureholm i Ängelholmstrakten när tidningen hälsar på. Arbetsdagen inleds med att teamet bakom Rum 213 snackar ihop sig inför dagens inspelningar. Tre scener återstår att filma. Dessutom ska ytterligare en scen kompletteras.

– Vi ligger bra till i tidsschemat, säger Emelie Lindblom, och tillägger för säkerhets skull:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Två tonåringar har begärts häktade efter skjutningen

I början av augusti sköts tre personer på Gamlegården i Kristianstad. Nu har två ungdomar, födda 2004, begärts häktade.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
KRISTIANSTAD Två unga män har begärts häktade för mordförsök efter skjutningen på Gamlegården den 3 augusti.

Chefsåklagare Pernilla Åström har i dag lämnat in häktningsframställan till Kristianstads tingsrätt, som kommer att hålla två häktningsförhandlingar under torsdagseftermiddagen.

Två unga män är på sannolika skäl, som är den högre misstankegraden, misstänkta för försök till mord på Gamlegården i Kristianstad den 3 augusti i år.

Tre personer skottskadades vid skjutningen i Gamlegården. Tidigt i utredningen var tre personer anhållna på skälig misstanke. De släpptes och misstankarna mot dem är avskrivna.

I måndags kväll beslutade åklagare att två personer – två 17-åringar som är hemmahörande i nordöstra Skåne – skulle anhållas i sin frånvaro. I tisdags morse verkställdes anhållningsbeslutet.

Misstankarna mot de anhållna tonåringarna har framkommit efter vittnesförhör och genomgång av övervakningskameror.

De misstänkta 17-åringarna är tidigare dömda i år av Kristianstads tingsrätt. En av dem dömdes för ringa narkotikabrott till dagsböter, den andre dömdes till ungdomsvård för narkotikabrott och olovlig körning.

Pernilla Åström vid pressträffen utanför polishuset dagen efter skjutningen på Gamlegården. I bakgrunden Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef, och Erika Wetterlöf, tillförordnad utredningschef.
Foto: Johan Nilsson/TT

Läsarens egen bild

Läsarens egen bild

Hästveda.
Foto: Lars Sjögren
Personligt
Personligt

”Jag gick på kvällspromenad runt Lillasjön i Hästveda. När jag kom till grillplatsen såg jag fantastiska färger på himlen. Jag satte mig ned på en bänk, gick runt och fotograferade. Det var så lugnt, bara jag var där och efter några minuter så var färgspelet över. Jag tänkte, vad naturen är fascinerande”, berättar Lars Sjögren.

Kultur och nöje

Stridsberg: "Det är ingen idé att snoka"

Kanske kan man se denna hennes första novellsamling som en roman föreslår författaren Sara Stridsberg – ifall man kan tänka sig en friare historia om världen där människor spelar olika roller och går in och ut ur dem.
Foto: Duygu Getiren/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje De senaste året har Sara Stridsberg ägnat åt "en sorts explosioner". Hennes nya noveller, täta som romaner, har en ny lättsinnighet men rymmer också ett ömsint avsked till ett smått parodiskt sällskap som liknar Svenska Akademien.

"Hunter i Huskvarna" utspelas på en av "ursprungsplatserna". Som flicka bodde hon i staden i fem år, och efter ett tillfälligt besök, en mellanlandning utan baktanke, skrev hon berättelsen som sedan skulle bli titelnovellen.

– Jag skulle åka söderut och sov på hotell en natt. Vi satt på uteserveringen vid Huskvarna hotell och servitrisen var så förvånad, "är ni inte härifrån?", säger Sara Stridsberg, det sista på en oväntat perfekt småländska.

Där och då öppnades också fönstret till en annan och mer dramatisk värld kring vapenfabriken, "ett urtidsdjur vars stora skugga låg över Huskvarna och där arbetarna sögs in och ut vid bestämda tider" för att producera vapen till "hela tredje världen".

Målande beskriver hon hur Gud svävade som ett spöke över varje litet kvarter. De andra barnen såg änglar när de kisade, men inte hon. Sin egen familj kallar hon "ateisterna", som vore den en popgrupp.

– Allt det där kom tillbaka, jag skrev det här på väg därifrån.

"I datorns mörker"

Pandemin har skjutit fram premiärer av hennes pjäser inte bara på Dramaten utan också på teatrar i bland annat Frankrike och Brasilien, men inte påverkat hennes skrivande. Varför det senaste årets berättelser blev just dessa dramatiska noveller kan hon inte riktigt svara på.

– Jag har ju enorma mängder text – alltid – som finns i datorns mörker. Formen på det jag skriver varierar, ibland blir det en roman, ibland en pjäs eller en barnbok, nu blev det noveller.

Titelnovellen handlar om två barn, pojken Hunter och den berättande flickan. På kvällarna drar de svarta sopsäckar över sig och funderar över om de ska låta sig köras över av lastbilarna på E4:an eller hoppa ner i diket. Allt medan Hunters pappa, en vapensamlare med stora problem, håller hov på torget. Just utsatta barn och ungdomar återkommer genom novellsamlingen precis som i hennes författarskap.

– Jag kan inte förklara det på något annat sätt än att jag har varit där och sett det, jag vet hur det ser ut. Det finns i mig, säger hon.

– Mina missbrukare har kanske inte suttit på parkbänken i landstingsbrallor (som Hunters pappa) men de har varit i samma position, fallna konungar som skrävlar, men i närheten av det försöker man ju alltid finna lyckan. Det blir också en drivkraft, det tror jag att jag har varit mästare på i mitt eget liv, både i skrivandet och utanför, att hitta de där sakerna som man kan älska, som är fantastiska.

Förenklat facit

Vilka var då Sara Stridsbergs egna fallna konungar? Egentligen är det ingen hemlighet, förklarar hon. I ett annat sammanhang skulle hon heller inte ha något emot att berätta men biografiska upplysningar som dessa tenderar att bli ett slags förenklat facit.

– Det blir lite "det var så här och nu skriver hon så här". Men jag är ju väldigt väldigt bekant med företeelsen, den är inte främmande för mig. Man skriver ju där man står på något sätt.

Det gäller även novellen "Familjen", där en ung sörjande kvinna blir upptagen i ett mycket gammalt sällskap vars medlemmar blivit beroende av sina egna porträtt. Kvinnan får ett kärleksfullt mottagande i ett nytt och udda sammanhang, som vore hon ett barnbarn. Sällskapets regler gäller ceremonierna, i övrigt är det mest Vilda Västern. På väggarna syns klösmärken och kvinnan känner sig väldigt ensam.

– Det liknar mig och Svenska Akademien, men också andra upphöjda sällskap och situationer där man blir utvald och liksom upplyft, och även jag gick igenom en privat sorg då. Porträttmålaren som målar deras porträtt från morgon till kväll är ju också en bild av den här situationen, att låta sig porträtteras av medier och leva i en sorts spegelvärld, nu är du min porträttmålare, säger Sara Stridsberg.

Fru Vass

I Klas Östergrens skildring av Svenska Akademien i romanen "Renegater" kände hon igen sig själv som Fru Vass.

– Jag tyckte mycket om hans bok, men det är svårt om böcker snuddar vid en verklighet som man själv varit del av, regelrätta scener är svårt att läsa, det blir väldigt speciellt, jag har inte så mycket att säga om den egentligen.

TT: Kan du dela den ömhet din huvudperson uttrycker när hon lämnar sällskapet, är den självbiografisk?

– Absolut. Bland andra känslor.

TT: Hur ser du på din tid i Svenska Akademien nu?

– Jag har inte nått fram till det, vissa saker måste man tänka på så oerhört länge, gamla förklaringar visar sig alltid innehålla nya gåtor, så är det ofta när man ser tillbaka på dem, och det säger också huvudpersonen i novellen "Vi var rovdjur": Det är ingen idé att snoka, får man reda på en sak uppstår det bara nya hemligheter.

Erika Josefsson/TT

'Lyckan och ljuset finns hela tiden, även på de mest oväntade platser' säger Sara Stridsberg.
"Lyckan och ljuset finns hela tiden, även på de mest oväntade platser" säger Sara Stridsberg.
Foto: Duygu Getiren/TT
De nya novellerna har ett humoristiskt bett som tidigare kommit till uttryck främst i Sara Stridsbergs dramatik.
De nya novellerna har ett humoristiskt bett som tidigare kommit till uttryck främst i Sara Stridsbergs dramatik.
Foto: Duygu Getiren/TT

FAKTA

Fakta: Sara Stridsberg

Född: 1972.

Bor: I Stockholm.

Familj: Ja.

Sysselsättning: Författare, dramatiker och ledamot i Samfundet De Nio.

Aktuell: Med sin första novellsamling, "Hunter i Huskvarna". Hennes pjäs "Förbannelsen" får urpremiär 12/11 på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Hon kommer också med en ny barnbok, "Vi går till parken", ett samarbete med den italienska illustratören Beatrice Alemagna.

Böcker i urval: Debuterade 2004 med romanen "Happy Sally" om kanalsimmerskan Sally Bauer. För "Drömfakulteten" (2006) om radikalfeministen Valerie Solanas fick hon Nordiska rådets litteraturpris. Den senaste romanen, "Kärlekens Antarktis" (2018), är berättad ur en mördad kvinnas perspektiv.

Övrigt: Ersatte 2016 Gunnel Vallquist i Svenska Akademien men lämnade sin plats 2018.

Läser just nu: "Jag läser 'Dykungens dotter' av Birgitta Trotzig igen. Jag har älskat henne så mycket, men blir ändå helt chockad nu när jag läser henne igen. Det är så speciellt och så kraftfullt – som ingenting annat. Det är som att läsa Bibeln."

Tittar på: "Nyheterna, 'Thunder in my heart', 'Ring min agent'."

Framtidsplaner: "Skriver på en roman. Skriver en opera."

Inrikes

Stödet allt starkare för Andersson

Nomineringar för finansminister Magdalena Andersson som Stefan Löfvens efterträdare på partiledarposten fortsätter att droppa in. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Ytterligare ett distrikt i Socialdemokraterna, Kalmar län, ansluter sig till den majoritet som nominerar finansminister Magdalena Andersson att efterträda Stefan Löfven som S-ledare.

"Vi tycker att Magdalena är den som kan leda vårt parti på ett utmärkt sätt framöver. Vi har ett val att vinna 2022 och vi behöver ta oss an de utmaningar som finns för framtiden. Där kommer Magdalena Andersson att göra ett förträffligt arbete", säger Anders Henriksson, ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar län, i ett pressmeddelande.

En klar majoritet av de 26 partidistrikten har hittills blivit klara med sina nomineringar inför partikongressen i Göteborg den 3-7 november, där en ny partiledare ska väljas. De har alla nominerat finansministern, inga andra nomineringar finns än så länge.

Lars Larsson/TT

Inrikes

Ljög om graviditet – döms för bedrägeri

En kvinna i Jämtlands län ljög om att hon var gravid. Arkivbild.
Foto: Lise Åserud/NTB/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 50-årsåldern ljög för en man om att hon var gravid och fick den utpekade pappan att låna ut 35 000 kronor. Senare sade hon att barnet dött under förlossningen.

Nu döms hon till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst för bedrägeri, rapporterar P4 Jämtland.

Tingsrätten jämför hennes agerande med psykisk misshandel då hon utsatt mannen för sorgen att förlora ett barn. Hon döms därför också att betala 50 000 kronor i skadestånd till honom.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Kultur och nöje

Elton Johns Sverigekonserter skjuts upp

Elton John har skadat höften och tvingas skjuta upp sin turné ytterligare en gång. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzelo/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Elton Johns Europaturné Farewell yellow brick road flyttas fram till 2022 och 2023. Även de två spelningarna på Tele 2 Arena den 1 och 2 oktober skjuts alltså på framtiden.

Elton John lämnade beskedet med "stor sorg och ett tungt hjärta". Anledningen är att artisten i slutet av sommaren föll och sedan dess har haft stora smärtor i höften. Han kommer antagligen att behöva opereras, men genomför ändå en välgörenhetskonsert den 25 september, för att "inte svika välgörenheten".

"Jag vet hur otroligt tålmodiga mina fans har varit ända sedan covid stoppade turnén förra året och det krossar mitt hjärta att låta er fortsätta vänta. Jag förstår er frustration efter det året vi alla har haft. Men jag lovar – showen kommer tillbaka nästa år och jag ska se till att den är mer än värd väntan", säger han i ett pressmeddelande.

Turnén ska nu starta 19 januari 2022 i New Orleans och pågå fram till sommaren 2023. Alla biljettköpare i Sverige kommer att få mer information om konserterna inom kort och redan köpta biljetter är giltiga även till de nya datumen, 7 och 8 juli 2023.

Ekonomi

Flygplatskrig om bolagen: "Stenhård konkurrens"

Eurowings satsar på Arlanda. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Jakten på flygbolag är i full gång bland flygplatserna som hoppas på snabba återstarter efter pandemin. Statliga Swedavia är nöjt med att ha lockat till sig ännu ett lågkostnadsbolag.

Lufthansas lågprisbolag Eurowings satsar på Arlanda och etablerar en bas med 4-5 flygplan stationerade på flygplatsen, enligt ett pressmeddelande från flygplatsbolaget Swedavia. Inför sommarsäsongen 2022 planerar bolaget för 20 direktlinjer från Arlanda ut i Europa.

Den tyska etableringen med egen bas på Arlanda är den tredje i år, enligt Swedavia.

Är det ett flygplatskrig som nu pågår för att locka tillbaka flyget?

– Det är stenhård konkurrens om flygbolagen utifrån flygplatserna världen över, säger Charlotte Ljunggren, direktör marknad och kommersiell utveckling på Swedavia.

Samma pris

Under pandemin har Swedavia inte legat på latsidan, trots ett närmast lamslaget flyg, enligt Ljunggren.

– Det är jätteviktigt att hela tiden finnas på näthinnan hos våra flygbolag, säger hon.

Attraktiva priser är förstås viktigt i konkurrensen med andra flygplatser.

– Men vi har samma pris för alla flygbolag, säger Charlotte Ljunggren.

I dag ligger flygtrafikens volymer på Arlanda på ungefär 40 procent av nivån som gällde innan pandemin. Först framåt 2025-2027 bedöms resandet vara tillbaka på samma nivå, men att det främst är privatresandet som kommer tillbaka. Att det därmed är lågkostnadsbolagen som nu främst tar plats på flygplatserna – tidigare i år meddelade Ryanair sin satsning på Arlanda – är därför en naturlig utveckling, enligt Charlotte Ljunggren.

Plats kvar

– Kartan ritas om, säger hon.

Andra flygbolag har samtidigt försvunnit eller bantat rejält, som Norwegian. Så det dröjer innan det blir fullt på Arlanda, något som blivit en het potatis i samband med att en nedläggning av Bromma kommit närmare.

– Så som det ser ut nu finns det gott om plats att växa, säger Charlotte Ljunggren.

Olle Lindström/TT

Skåne

Nu tar vårdcentralerna åter över vaccineringarna i Skåne

En intensiv kampanj pågår för att få fler skåningar att vaccinera sig.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skåne
Skåne Från och med måndag måste skåningarna bege sig till en vårdcentral för att vaccinera sig mot covid-19. Samtidigt pågår ett intensivt arbete för att få fler att ta sina vaccindoser.

Det var i början av juni som ett antal privata vaccinatörer tog över ansvaret sedan vårdcentralerna inlett vaccineringarna i de äldre åldersgrupperna.

Under torsdagen hade 823 328 personer i Skåne fått båda doserna vaccin, vilket motsvarar 72,8 procent av invånarna över 16 år.

Vårdcentralerna tar över

Snart kommer dock de privata vaccinatörerna att avsluta sin verksamhet. På måndag är det åter till en vårdcentral som skåningarna måste vända sig till för att få sin första spruta med covid-vaccin. För att boka tid ringer man den vårdcentral där man är listad.

Den som fått dos 1 hos en privat vaccinatör ska dock vända sig till samma ställe för att få dos 2. Först om några veckor stänger de privata företagen helt.

I nuläget finns det gott om både vaccin och lediga tider, något som fortsatt oroar.

– Efterfrågan på vaccination är tyvärr fortsatt låg. Därför fortsätter vi med våra mer uppsökande aktiviteter. Vi märker att det personliga mötet ger god effekt, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinationssamordnare.

Intensiv kampanj

I nuläget pågår en intensiv kampanj för att förmå fler skåningar att ta sina vaccinsprutor. Sedan tidigare har man konstaterat att många yngre i valt att inte vaccinera sig och man försöker nu identifiera fler grupper.

I förra veckan inleddes en insats på skolan Hyllie park sedan man konstaterat att flertalet elever inte vaccinerat sig. I samband med helgens allsvenska fotbollsmatch mellan Malmö FF och Norrköping fanns personal från länsstyrelsen på plats för att samtidigt erbjuda vaccin.

Även södra skånska regementet P7 i Revinge har erbjudit samtliga värnpliktiga vaccin.

Enligt Marcus Nilsson, kommunikationschef vid P7, blev resultatet bra.

– Vi har haft väldigt många frågor innan – hur och när kan man vaccinera sig till exempel. Alla värnpliktiga kommer inte från Skåne och vissa hade redan tagit spruta 1.

FAKTA

Coronaläget i Skåne

Nya konstaterade covid-19-fall: 146

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 163 240

Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 7

Inlagda på iva med konstaterad covid-19: 33

Totalt antal vaccinerade med en första dos (över 16 år): 897 351 motsvarar 79,4%

Totalt antal färdigvaccinerade (över 16 år): 823 328 motsvarar 72,8%

Källa: Region Skåne

Siffror från: 16 september

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL