Danska Bojesen blir ny chef på Malmö Opera

Malmö Den danska kompositören, dirigenten och ledaren för Copenhagen Opera Festival, Michael Bojesen, blir ny chef för Malmö Opera från och med 1 juli 2017.– Det är med stolthet och djup respekt som jag tar över efter den legendariske Bengt Hall, sade Michael Bojesen på måndagens pressmöte.
Publicerad 15 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var en nöjd operastyrelse som presenterade Michael Bojesen som efterträdare till Bengt Hall på posten som vd och konstnärlig ledare för Malmö Opera.

Varför föll valet slutligen på Michael Bojesen?

I juni i år presenterades danska Kitte Wagner som ny chef för Malmö Stadsteater. I och med utnämningen av Michael Bojesen har nu två av Malmös största kulturinstitutioner chefer som rekryterats från Danmark. En ren tillfällighet, menar Britt-Marie Lundqvist.

Vad var det som lockade med det här jobbet?

Sedan 2012 har Michael Bojesen varit chef för Copenhagen Opera Festival och i samband med det samarbetet en hel del med Malmö Opera. Inte minst inför sommarens festival.

Nuvarande operachefen Bengt Hall har fullt ansvar för säsongen 2017/2018 vilket innebär att Michael Bojesens inte kommer att sätta sina egna avtryck på repertoaren förrän säsongen 2018/2019. Något han tycker känns bra.

Bengt Hall som arbetat inom kulturen i Malmö i många år och varit chef på Malmö Opera sedan 2009 tycker att det känns väldigt bra att lämna över till Michael Bojesen.

Vad tror du blir den stora skillnaden mellan dig som chef och Michael Bojesen?

bild 1/2
Den 1 juli 2017 lämnar Bengt Hall över rodret för Malmö opera. Foto: Gunilla Wedding
Den danska kompositören och dirigenten Michael Bojesen blir ny chef för Malmö Opera från och med 1 juli 2017. 
Foto: Gunilla Wedding
Den 1 juli 2017 lämnar Bengt Hall över rodret för Malmö opera. Foto: Gunilla Wedding
Den danska kompositören och dirigenten Michael Bojesen blir ny chef för Malmö Opera från och med 1 juli 2017. 
Foto: Gunilla Wedding
Fakta:

Michael Bojesen

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.