Hässleholm Hässleholms Jaktskytteklubb vill kunna använda sin nya bana på Röinge dagligen. Klubbens ordförande menar att det är kommunen, som äger banan, som måste göra vad som krävs.
Hässleholm • Publicerad 16 augusti 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

– Eftersom kommunen satsat många miljoner på skytteanläggningen måste de agera så som det var planerat på 90-talet, säger Lars Eriksson, ordförande i Hässleholms Jaktskytteklubb.

Ordväxlingarna och överklagandena kring jaktskyttebanan på Röinge 7:3 har varit många, och de fortsätter.

I juli tog länsstyrelsen beslut om att tillåta skjutningar måndag till torsdag samt lördagar. Detta har jaktskytteklubben överklagat och hoppas nu, enligt ordföranden att överklagan kommit fram i tid till Miljödomstolen.

– Vi vill kunna utnyttja banorna dagligen, tillägger ordföranden som nu också har svarat på de ytterligare förelägganden som ställts av miljönämnden, bland annat åtgärder för att klara ljudnivåerna.

Jaktskytteklubben menar att det nu är upp till kommunen att vidta åtgärder för att uppfylla detaljplanens krav och skrivningen om att vallarna ska vara så utformade att syftet med dem uppfylls.

Syftet med åtgärderna är att inga bostäder ska utsättas för bullervärden över 65 decibel och att skytteverksamheten ska kunna bedrivas dagligen mellan klockan 8.00 och 21.00.

Miljönämnden har förelagt klubben att ta fram en bullerutredning som visar vilka ljudnivåer som kan förväntas efter att åtgärder genomförts.

Här menar ordförande Lars Eriksson att en sådan bullerutredning utfördes redan innan banan byggdes.

Om man vidtar åtgärder i enlighet med vad den utredningen rekommenderade så är problemet löst, menar ordföranden i sitt svar till länsstyrelsen i Skåne.

Kommunen valde, av kostnadsskäl, att frångå expertutlåtandet från den utredningen, skriver klubben, och menar att det är kommunen som inte vidtagit de åtgärder som detaljplanen för området föreskriver.

Det är ju kommunen som äger anläggningen, påpekar man.

– Kommunen har varit dumsnål, menar Lars Eriksson och menar att jaktskytteklubben inget hellre vill än att skydda närboende från höga bullernivåer.

Avslutningsvis menar Hässleholms Jaktskytteklubb att det är kommunen som ska ta fram en tidsplan för att exempelvis bygga högre vallar och bullerplank. Helst under innevarande år.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.