Svt-höst med sång, mord och Fråga Lund

Kultur och Nöje Thriller från Kiruna, ny tappning av klassiska Fråga Lund och kändisar som dansar på legendarisk New York-scen. Och så kommer Historieätarna tillbaka. Det är några av SVT:s nyheter i höst.
Publicerad 17 augusti 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
En kväll i New York är ett av höstens nya program i SVT. Foto: Janne Danielsson
En kväll i New York är ett av höstens nya program i SVT. Foto: Janne Danielsson

På tisdagen presenterade SVT höstens program och bland nyheterna finns nöjessatsningen En kväll i New York där några av Sveriges största artister får chansen att sjunga inför publik på legendarisk Apollo Theatre i New York där stjärnor som Michael Jackson, Billie Holiday, Aretha Franklin och Jimi Hendrix har uppträtt.

En kväll i New York har premiär lördag 27 augusti och då står Zara Larsson, Titiyo, Darin och Roger Pontar på scenen.

Bland övriga medverkande finns Oscar Zia, Linda Pira och Charlotte Perrelli.

En helt annan typ av underhållning blir det när klassiska Fråga Lund kommer tillbaka i ny tappning. Kristian Luuk är programledare och tillsammans med fem experter inom biologi, fysik, historia, psykologi och medicin ska han att göra tittarna ”smartare och roligare”. Programmet har premiär 24 augusti.

I helt nya Konstnärsdrömmar tävlar tio talanger om titeln Sveriges bästa amatörkonstnär och kan vinna en utställning på ett känt galleri. Programledare är Antikrundans Anne Lundberg som ni kan möta i en intervju på våra nöjessidor nästa vecka.

Naturligtvis blir det ond bråd död i höstens tv också. I den fransk-svenska thrillerserien Midnattssol mördas en fransk medborgare i Kiruna och den franska mordutredaren Kahina Zadi (Leila Bekhti) reser dit och inleder en utredning tillsammans med åklagaren Anders Harnesk (Gunnar Hammarsten). Även Peter Stormare medverkar i serien som har premiär 23 oktober.

Mindre blodigt blir det troligen i Bokslukarna som är barnens egen variant av litteraturprogrammet Babel. Bibliotekarien Marcus Biderholt är programledare och det blir bokprat och författarbesök hos bland andra Martin Widmark och Ingelin Angeborn.

Hösten består inte bara av nyheter. Bland gamla favoriter som är tillbaka finns till exempel populära Historieätarna.

Den 14:e november kan vi se Lotta Lundgren och Erik Haag i det första av sex nya avsnitt där de bland annat besöker den gustavianska tiden, 1950-talet och 1990-talet.

Fakta:

Fler nyheter i SVT i höst

Resten av Sverige: dokumentärserie om landsbygden i förändring och om människor som bor kvar. Tre delar, start 27/9.

Håll käften – eller dö: författaren och journalisten Lena Sundström testar yttrandefriheten och träffar människor som riskerar sina liv för sanningen. Tre avsnitt, start 1/12.

Naken: experimentserie där fyra personer får klara sig utan sina prylar i 30 dagar. Åtta avsnitt, start 24/10.

Dehlis vackraste händer: dramaserie i tre avsnitt baserad på Mikael Bergstrands bok med samma namn och med Björn Kjellman i huvudrollen. Start ej bestämd.

The Collection: fransk dramaserie om modehuset Sabine. Åtta avsnitt start 15/10.

Superhjältarna: en skruvad dramaserie i åtta avsnitt om ett gäng människor i superhjältekostymer som vill göra världen bättre. Start 20/9.

Årets retro: Gina Dirawi och Henrik Schyffert leder frågesport om nördig nostalgi. Premiär i dag 18/8.

Jag är muslim: i sex avsnitt möter programledaren Anna Lindmarker personer som berättar hur det är att leva som muslim i Sverige. Start 26/10.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.